Jedenáct českých medailí v roce 2020

Jedenáct českých medailí v roce 2020

Pohled na medailovou sbírku českých cyklistů v roce 2020 hodně příjemný. Jedenáct medailí z vrcholných akcí je pro českou cyklistiku velice lichotivá bilance. A ta mohl být zcela jistě ještě výraznější, ale především zrušení silničních či třeba cyklokrosových, ale i sálových šampionátů znamenalo, že další medaile nepřibyly.     

Velice dobře si vedli silničáři na mistrovství Evropy, když junior Matias Vacek získal zlato,  Pavel Bittner stříbro a medailovou kolekci zkompletoval Vojtěch Řepa z kategorie U23.

Dráhaři přivezli medailí dokonce dvojnásobný počet. V elitní kategorii opanoval závod na 1 km s pevným startem Tomáš Bábek, stejně cenný kov vyválčil v kategorii U23 ve sprintu Martin Čechman. Stříbrné medaile získali juniorka Gabriela Bártová, sprint tým elite ve složení Dominik Topinka, Martin Čechman a Tomáš Bábek, sprint tým jezdci U23 Martin Čechman, Matěj Bohuslávek, Jakub Šťastný a v elitní kategorii Sára Kaňkovská v keirinu.

Bronz získal na světovém šampionátu v maratonu biker Martin Stošek a stejnou medaili má i juniorka Aneta Novotná z cross country.

Celková bilance je tedy 11 medailí (3x zlato, 5x stříbro, 3x bronz).

Mezi výrazné úspěchy jistě patří vítězná etapa Josefa Černého na Giro d´ Italia nebo třetí místo v etapě Zdeňka Štybara na španělské Vueltě a mnoho dalších umístěné mezi nejlepší šestkou.

FOTO Dukla Brno, Michal Červený, Tomáš Konečný

Autor článku: Jaroslav Cícha

Související

Doporučené