Cyklokros

Van Aert deklasoval všechny, Boroš poprvé bodoval

Van Aert deklasoval všechny, Boroš poprvé bodoval

Třetí díl seriálu Světového poháru cyklokrosařů v belgickém Dendermonde přinesl vítězství Lucindě Brandové z Nizozemí a Woutu van Aertovi z Belgie. Z našich uspěl pouze Michael Boroš, který obsadil dvaadvacátou pozici a poprvé letos bodoval, Pavla Havlíková, nejlepší z našich žen skončila na 43. místě.

Byl to, jak se říká, totální cyklokros. Zcela podmáčená trať, obrovské kaluže a všude bahno. Snad polovinu okruhu závodníci a závodnice běhali. Brandová vyhrál i potřetí, van Aert letos poprvé a posunul se do čela seriálu. Že bude bahno a velice náročný závod se vědělo, ale očekávání bylo předčeno. Závod provázel déšť a silný vichr a ten přinutil organizátory zrušit  cílovou bránu a také pozměnit okruh.

Čtvrtý přímý souboj v sezoně svedli dva největší soupeři a velikáni van Aert a Nizozemec Mathie van der Poel. Po desátém prvenství v závodech Světového poháru van Aert srovnal letošní skore na 2:2 a zároveň ukončil sérii M. van der Poela, který svých patnáct posledních závodů SP vyhrál a po třech letech našel přemožitele.

Ve startovním poli chyběl Belgičan Eli Iserbyt, pro něhož po včerejším pádu a zlomené ruce v Zolderu nejspíš sezona skončila. Hned po startu opanovali čelo favorité – M. van der Poel, van Aert, další Belgičané Michael Vanthourenhout, Toon Aerts a Quinten Hermans a ještě v prvním kole se tam dotáhl Brit Thomas Pidcock, Boroš jel kolem dvacáté pozice.

Již od druhého okruhu zůstal na čele van Aert sám s van der Poelem, ale to jen n chvíli. Od třetího kola již startovnímu poli jasně vévodil Belgičan, kterému viditelně fyzicky náročná trať více vyhovovala než techničtějšímu van der Poelovi. V cíli kola již měl k dobru půl minuty, jel neustále naplno a každým šlápnutím náskok navyšoval. Van Aert jel strojově a vyhrál  obrovským náskokem 2:49, třetí místo vyválčil dobrým závěrem Toon Aerts. Boroš projel cílem na 22. Místě.

„Byl to masakr, boj o přežití. Abych řekl, tak podobné to snad bylo jen na mistrovství světa ve Valkenburgu. Konečně jsem bodoval, cítím se lépe a závod od závodu je to lepší. Více jsem z toho nevymáčkl, nechal jsem tam všechno,“ řekl Michael Boroš.

Na čele závodu žen se tradičně hned po startu usadily především favorizované Nizozemky Lucinda Brandová, Denise Betsemaová, opět také mladá Maďarka Blanka Kata Vasová, ze druhé desítky se rychle posunula mezi nejlepší mistryně světa Ceylin del Carmen Alvaradová (Niz.). Z našich závodnic nejlépe odstartovala Pavla Havlíková, která jela v úvodu třetí desítky, ale bylo jasné, že jejímu stylu závodění podklad vyhovovat nebude, zbylé české trio závodnic kategorie U23 Tereza Vaníčková, Tereza Švihálková a Elizabet Ungermanová bylo o dalších deset míst zpět.

Stejně jako před týdnem v Zolderu se z hloubi pole posouvala kupředu americká šampionka  Clara Honzingerová. V cíli druhého kola vedla Alvaradová o deset vteřin, ale Brandová se na ni dotáhla v úvodu druhého dkola, Honsingerová již jezdila na třetí pozici a také se rozjela Sanne  Cantová z Belgii. Již před nájezdem do závěrečného čtvrtého kola ale opět jela osamocena na čele Brandová a s přehledem si jela ve pro třetí triumf. Alvaradovou si dojela Honsingerová a ukázala, že druhé místo z Zolderu nebylo náhodné a dnes jej zopakovala. Druhou polovinu závodu měla skvělou další Nizozemka Fem van Empel, která se nakonec probojovala na čtvrté místo a vybojovala svůj životní výsledek.

„Já viděla jen bláto. Bylo to extrémně náročné, půl závodu jsme běžely a půl jely, něco takového dlouho neabsolvovala. V každém kole se trať rozjížděla a přibývalo vody. Jen ten závod objet bylo docela hrdinství. Ve větru byla navíc hrozná zima. Spokojená asi nejsme, ale ani již na více myslet nemohu,“ přiznala Pavla Havlíková.

Výsledky:

Ženy:

1. Brandová (Niz.) 45:27, 2. Honsingerová (USA) +15, 3. Alvaradová +24, 4. van Empelová +40, 5. Worstová (všechny Niz.) + 45, 6. Cantová (Belg.) +48, …43. Havlíková +7:31, 55. Ungermanová +10:21, 56. Vaníčková 10:33, 57. Švihláková (všechny ČR) +11:42.

Pořadí po třech závodech:

1. Brandová 120, 2. Alvaradová 77, 3. Betsemaová 68, 4, Vasová (Maď.) 62, 5. Honsingerová 60, 6. Cantová 48.

Muži:

1. van Aert (Belg.) 1:06:10, 2. M. van der Poel (Niz.) +2:49, 3. Toon Aerts +3:06, 4. M. Vanthourenhot +3:42, 5. L. Sweeck (všichni Belg.) +3:58, 6. van Kessel (Niz.) +4:14, …22. Boroš +8:29, 55. Vaníček, 57. Říman (všichni ČR) oba -2 kola.

Pořadí po třech závodech:

1. van Aert 95, 2. M. Vanthourenhout 84, 3. M. van der Poel 70, 4. Toon Aerts 66, 5. Hermans (Belg.) 59, 6. van Kessel 57, …40. Boroš 3.

FOTO Petr Dlask

Autor článku: Jaroslav Cícha