Pavel Doležel slaví osmdesátiny

Pavel Doležel slaví osmdesátiny

Mezi cyklisty mu nikdo neřekne jinak než „Toleďák“ a první vítěz ankety Král cyklistiky Pavel Doležel slaví dnes kulaté narozeni. Na pomyslném dortu mu bude záři osmdesát svíček. 

Když vyhrál Jan Veselý roku 1949 Závod míru, bylo Pavlu Doleželovi devět let. Narodil se nedaleko Brna, a když peloton projížděl jeho rodným krajem, mával závodníkům a snil

o tom, že jednou s nimi pojede i on. Jako dorostenec nepatřil k výrazným talentům, a proto se nedostal do výběru Dukly.

Ale i tak ve třiadvaceti letech jel poprvé Závod míru a v Lodži ho připravila o etapové vítězství kolize s televizním vozem. Těžce odřený však stál na druhý den opět na startu. I když nevyhrál mnoho etap, lépe řečeno dvě, stal se legendou Závodu míru. V roce 1965 skončil celkově druhý, v roce 1967 osmý a v letech 1967 a 1968 přivedl jako kapitán československé družstvo k bronzovým medailím. Na mistrovství světa 1967 v Heerlenu byl třináctý ve stejném čase jako vítěz.

V roce 1969 začal pracovat jako trenér, vedl i reprezentační tým. S kvartetem silničářů vybojoval bronz na MS 1975 v Belgii v časovce družstev, ve stejné disciplíně získal s reprezentačními týmy třetí místa na OH 1980 v Moskvě a na MS 1981 v Praze. Své aktivní působení v cyklistice zakončil u svého milovaného Závodu míru. V letech 1993 až 2005 byl ředitelem této významné akce.

Vedení Českého svazu cyklistiky přeje Pavlu Doleželovi touto cestou ještě mnoho radostných životních chvil a pochopitelně nejraději v sedle svého kola.

Autor článku: Jaroslav Cícha

Související

Doporučené