Cyklokros

Dorigoni a Vanderbekenová vyhrál Toi Toi Cup v Jičíně

Dorigoni a Vanderbekenová vyhrál Toi Toi Cup v Jičíně

Ital Jakob Dorigoni a Belgičanka Joyce Vanderbekenová ovládli čtvrtý díl cyklokrosového seriálu Toi Toi Cupu, který se dnes uskutečnil n okruhu v Jičíně, kde se v lednu rozdávali mistrovské medaile na domácím šampionátu. Stejně jako tehdy skončil druhý Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor, nejlepší z našich krosařek byla třetí Karla Štěpánová (Pushbikers XC Team).

Celkem kvalitní zahraniční pole se sešlo v kategorii mužů. Od úvodu byli na čele Dorigoni, Mickaël Crispin z Franci a, z domácích jezdců pak Boroš a Jakub Říman Auto Škoda Mladá Boleslav. V cíli prvního kola vedl mladíček Říman, ale soupeři byli hned za ním. Tempo poté udával Boroš, ale ještě ne dvacetiletý Říman spolu s Crispinem mu byli nalepeni na zadní galusce, Dorigoni ztratil kontakt.

Ve třetím kole se na čele osamostatnil Boroš, ale do boje nejlepších se vrátil po výměně kola Dorigoni a také Říman, kterého zbrzdil defekt. Po horším začátku se dopředu začal posouvat nizozemský jezdec Gosse van der Meer, druhý z průběžné klasifikace soutěže. Před polovinou závodu zkoušel nastoupit Dorigoni, ale neúspěšně a naopak v dalším kole to vyšlo Borošovia když v prudkém výjezdu Ital musel seskočit z kol. V cíli pátého kola již jel Boroš na čele s náskokem 12 vteřin před Dorigonim, Říman již měl odstup dvaceti vteřin. Hned v úvodu šestého kola však potkal italského mistra Dorigoniho defekt předního kola, ale bleskově se dokázal vrátit zpět.

Stejná smůla v následujícím kole potkala i českého trojnásobného šampiona Boroše a o svůj náskok přišel. Oba nejlepší si v závěrečných kolech zkoušeli nastoupit, ale marně. Boroš se držel v závětří za Italem a čekal na svoji šanci. Zkusil nastoupit v posledním malém stoupání, dostal se těsně před soupeře, ale ve spurtu na silnici uplatnil dvaadvacetiletý Dorigoni své silničářské zkušenosti, bronz uhájil Říman a podruhé v krátké době vystoupil na stupně pro nejlepší trojici.

„S výkonem jsem spokojen, ale bohužel proti byl defekt. Ital si mě dojel, ale přesto jsem si věřil na spurt, ale nevyšlo to. Taktiku do spurtu jsme měl nastoupit ze druhé pozice, ale posledních 50 metrů za to vzal a já jsem již více si nenašel. Forma mi ale graduje a doufám, že za týden při úvodním závodu Světového poháru v Táboře to bude dobré,“ řekl hned za cílovou páskou Boroš.

I závod žen ovládla zahraniční krosařka, když nejlepší ze všech byla šestá a pátá z úvodních dvou dílů v Mladé Boleslavi a Holých Vrchů Vanderbekenová. Druhá dojela třetí z Rýmařova Francouzska Anais Morichonová a spolu s nimi vystoupila na stupně vítězek Karla Štěpánová (Pushbikers Xc Team), která si tak upevnila své vedení v průběžné klasifikaci Toi Toi Cupu.

Po zranění se po krátké pauze na závodní okruhy vrátila Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n. N.) a nejúspěšnější krosařka domácích okruhů dojela šestá. Vanderbekenová v cíli prvního kola byla sice až čtvrtá, ale pak se posouvala a po čtyřech okruzích měla k dobru před Morichonovou přes půl minuty. Vedoucí závodnice seriálu Štěpánová jela neustále své tempo a oproti Rýmařovu si o jednu příčku polepšila.

„Dnes je spokojenost o to větší, že jsem na bedně. Bylo to hodně těžké, trať klouzala, byla to pro mě v úvodu neskutečná škola smyků. Musela jsem ufouknout galusky a potom to bylo již lepší. V Toi Toi Cupu jsem si upevnila vedení, je dobré mít nějaký polštář a jsem hlavně ráda, že nám cizinky tentokrát neujely,“ řekl Karla Štěpánová.

Při absenci vedoucí závodnice seriálu juniorek Kateřiny, která si na tréninku po pádu natrhla vazy v rameni a po operaci nyní leží v nemocnici a sezona pro ni nejspíš skončila se do seriálu naopak vrátila vítězka dvou úvodních podniků Julia Kopecky (LrTv Swift) a dnes přidala třetí triumf. Druhá dojela Slovenka Tereza Kurnická a třetí Anna Růžičková (Dukla Praha).

V závodě juniorů potvrdil své letošní výsostné postavení Matěj Stránský (IVAR CS – Author Team), který si ve čtvrtém dílu seriálu dojel pro čtvrté prvenství. Se ztrátou 13 vteřin skončil druhý Pavel Jindřich (TJ Stadion Louny) a třetí byl Matyáš Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor).

Výsledky:

Ženy:

1. Vanderbekenová (Belg.) 44:12, 2. Morichonová (Fr.) +24, 3. Štěpánová (Pushbikers XC Team) +1:00, 4. Vaníčková (IVAR CS – Author Team) +1:11, 5. Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:32, 6. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n. N.) +2:18.

Pořadí po čtyřech závodech: 1. Štěpánová 188, 2. Vaníčková 167, 3. Švihálková 167, 4. Ungermanová (Auto Škoda Ml. Boleslav) 167, 5. Vanderbekenová 141, 6. Havlíková 137.

Muži:

1. Dorigoni (It.) 59:26, 2. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) stejný čas, 3. Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) +29, 4. Crispin (Fr.) 42, 5. van der Meer (Niz.) +49, 6. Maingenaud (Fr.) +52.

Pořadí po čtyřech závodech: 1. Boroš 198, 2. van der Meer 172, 3. Říman 163, 4. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) 157, 5. Crispin 138, 6. Glajza (SR) 138.

Juniorky:

1. Kopecky (Lrtv Swift) 35:19, 2. Kurnická (SR) +11, 3. Růžičková (Dukla Praha) +47, 4. Bedrníková (Expres CZ – Tufo Team Kolín) +55, 5. Drbohlavová (KC Kooperativa Jablonec Nad Nisou) +1:53, 6. Jeřábková (Ivar CS – Author Team) +2:26.

Pořadí po čtyřech závodech: 1. Růžičková 181, 2. Jeřábková 177, 3. Minaříková (ČEZ Cyklo Team Tábor) 151.

Junioři:

1. Stránský (Ivar CS – Author Team) 44:57, 2. Jindřich (TJ Stadion Louny) +13, 3. Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) +43, 4. M. Kopecký (Callant – Pauwels Sauzen CT) +58, 5. Seeman (TJ Stadion Louny) +1:39, 6. Doležal (IVAR CS – Author Team) +2:27.

Pořadí po čtyřech závodech: 1. Stránský 200, 2. Jindřich 188, 3. Ponchon (Fr.) 177.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha