Silnice

Jakub Edr: „Poděkování patří pořadatelům“

Jakub Edr: „Poděkování patří pořadatelům“

 Nejvýznamnější domácí silniční seriál Škoda Cup je již šest týdnů minulostí,  to ale nebrání tomu, aby jej krátce zhodnotil jeho ředitel Jakub Edr. Z tohoto důvodu mu náš web položil několik otázek.

V letošní sezoně se Škoda Cup potýkal s pandemií Covid-19. Přesto se nakonec, i když ve zkrácení podobě, odjel. Jak seriál hodnotíte?

V první řadě bych chtěl poděkovat jednotlivým pořadatelem, že závody dokázali uspořádat i v takto pro ně obtížné situaci. Všichni chtěli závody udělat za každou cenu, za což jsem byl opravdu rád. Nakonec jediný závod, který byl zrušen byla jarní klasika Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš. U ostatních závodů jsme dokázali najít jiné termíny a závody se mohly uskutečnit. Sezóna se tím pádem letos protáhla až do října.

Jak se organizátoři se složitou situací dokázali vypořádat?

Bylo to samozřejmě náročné, ty podmínky se měnily v podstatě ze dne na den, ale pořadatelé se s tím dokázali poprat. 

Na startech závodů bylo o něco méně jezdců jak v minulých letech. Jaká byla sportovní úroveň seriálu?

Nižší počty závodníků byly logické vzhledem letošní situaci v Evropě. Na zářijové a říjnové závody již necestovali závodníci z Německa a Rakousku, kteří měli ČR na červeném seznamu. Některé české týmy se navíc ocitly v karanténě.

Jak hodnotíte skutečnost, že se mnohokrát prosadili mladí cyklisté?

Jsme za to samozřejmě rádi. Stejný trend je v podstatě k vidění všude ve světě. Výkony Pavla Bittnera a Vojty Řepy byly opravdu ozdobou letošního Škoda Cupu. V polovině seriálu to vypadalo, že Vojta Řepa má vítězství již téměř jisté, což zřejmě nakoplo tým Elkov Kasper, který začal náskok výrazně stahovat a až v posledním spurtu celé sezóny dokázal o pár bodů Řepu porazit Matěj Zahálka.

V hlavě již jistě máte rok 2021. Chystáte nějaké novinky?

Silniční komise již na svém posledním zasedání projednávala kalendář na příští rok a je téměř připravený. Určitě i v příští sezóně se bude závodit až do října, aby i vyhlášení Škoda Cupu proběhlo až po mistrovství světa a mohli se jej zúčastnit všichni závodníci a sportovní ředitelé.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha