Cyklokros

Toi Toi Cup v Rýmařově pro Čechy, ženám vládly cizinky

Toi Toi Cup v Rýmařově pro Čechy, ženám vládly cizinky

Po dlouhé přestávce se dnes v Rýmařově opět rozběhl cyklokrosový Toi Toi Cup. V podniku druhé kategorie kalendáře UCI zvítězili Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Maďarka Kata Blanka Vasová. Mezi juniory ve třetím závodu seriálu vybojoval třetí prvenství Matěj Stránský z celku IVAR CS – Author Team, z juniorek byla nejlepší závodnice Dukly Praha Anna Růžičková.

O zajímavou zápletku v závodě mužů se postaral dvacetiletý Jakub Říman z Auto Škoda Mladá Boleslav. Od začátku se na čele usadili Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), Cyprien Gilles a Valenton Remondet (oba Fr.), Říman se na ně dotáhl ve druhém okruhu. Ve třetím kole se na čele závodu osamostatnil favorizovaný Boroš a zdálo se, že si jede pro bezproblémové prvenství.

Síly rychle došly francouzské dvojici a za nejlepším českým jezdcem se tak usadili Říman a  Šimon Vaníček, další cyklokrosař ČEZ Cyko Team Tábor. V pátém kole se ale Říman překvapivě dokázal dotáhnout na Boroše a soupeře tím na chvíli zaskočil. Dva okruhy jeli spolu, ale poté na útok Boroše v úvodu sedmého kola Říman zareagovat nedokázal a jezdec ČEZ Cyklo Team Tábor rychle získal zpět náskok deseti vteřin, který v závěrečném okruhu zdvojnásobil, Vybojoval druhé letošní pohárové vítězství a zvýšil svůj náskok v celkovém hodnocení Toi Toi Cupu.

„Říman jel dnes hodně dobře, já měl naopak trošku horší den, ale popral jsem se s tím. Viděl jsem, že soupeřům neodjíždím, trochu jsem záměrně povolil s tím, že s spolu Vaníčkem něco vymyslíme. Bohužel on s Římanem nepřijel a následně v nejtěžší části na trati jsem nastoupil a vytěžil z toho výhru,“ řekl Michael Boroš.

Životní výkon Římana mu ale vynesl i životní výsledek. Po 25. místu v Mladé Boleslavi a jedenáctém na Holých Vrších se poprvé prosadil na stupně vítězů kde nejlepší dvojici doplnil Vaníček, za nimi se srovnalo trio francouzských jezdců.

Největší hvězdou všech dnešních závodů byla bezpochyby Maďarka Kata Blanka Vasová, stříbrná medailistka z nedávného evropského šampionátu v nizozemském Rosmalenu a svoji vysokou mezinárodní třídu na okruhu jasně potvrdila. Hned v prvním okruhu svým soupeřkám ukázala záda a jela si prakticky svůj vlastní závod.

Stejně jistě si druhé místo hlídala Suzanne Verhoevenová z Belgie. Třetí jezdila v začátku Nikola Bajgerová z Dukly Praha, která ale od třetího kola začala ztrácet tempo a toho využily soupeřky. Na třetí pozici se posunula Anais Morichonová z Francie, ovšem Karla Štěpánová (Pushbikers XC Team) jedoucí na čtvrtém místě ji měla neustále na dohled.

V cíli třetího kola měla Vasová, jezdící v barvách stáje Doltcini Van Eyck – Proximus, náskok již minutový a o vítězce nebylo pochyb. Poslední dvě kola, na poměrně fyzicky náročném okruhu jezdily závodnice prakticky každá sama a pořadí se již nezměnilo. Čtvrtá projela cílem Štěpánová a to ji stačilo, aby se vyhoupla do čela průběžného hodnocení, když vystřídala Italku Saru Casasolovou, vítězku úvodních dvou závodů v Mladé Boleslavi a na Holých Vrších, která ovšem dnes na startu chyběla.

„Poprvé za svoji kariéru vedu cyklokrosový pohár,“ byla první slova v cíli Karly Štěpánové. „První dvě kola jsem jela šíleně. Byla zima, začalo pršet a já myslela, že se nevzpamatuji. Vrcholem chyb byl pád ve stoupání, ale pak se to rozjela a já se dotáhla na kontakt, byla jsem kousek za tou Francouzskou, ale ta si to pohlídala. Brambora je nakonec dobrá a  náplast je, že vedu pohár. Na tak technické trati jsem se místy s technikou dost prala.“

Výsledky:

Muži:

1. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:01:52, 2, Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) +19, 3. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +50, 4. Gilles 58, 5. Morichon +1:05, 6. Remondet (všichni Fr.) +1:35.

Pořadí po třech závodech:

1. Boroš 149, 2. van der Meer (Niz.) 126, 3. Vaníček 121, 4. Říman 115, 5. Loockx (Belg.) 99, 6  Glajza (SR) 97.

Ženy:

1. Vasová (Maď.) 42:53, 2. Verhoevenová (Belg.) +1:20, 3. Morichonová (Fr.) +2:09, 3. Štěpánová (Pushbikers XC Team) +2:30, 5. Bajgerová (Dukla Praha) +3:28, 6. Ungermanová (Auto Škoda Mladá Boleslav) +3:58.

Pořadí po třech závodech:

1.Štěpánová 140, 2. Ungermanová 125, 3. Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor) 121, 4. Mudříková (ACK Stará Ves nad Ondřejnicí) 121, 5. Vaníčková (IVAR CS – Author Team) 120, 6. Casasolová (It.) 100.

Juniorky:

1. Růžičková (Dukla Praha) 36:38, 2. Hladíková (IVAR CS – Author Team) +29, 3. Kipfmüllerová (Švýc.) +1:15.

Pořadí po třech závodech: 1. Hladíková 147, 2. Kipfmüllerová 139, 3. Růžičková 133.

Junioři:

1. Stránský (IVAR CS – Author Team) 45:29, 2. Fiala (ČEZ Cyklo Team Tábor) +25, 3.  Jindřich (TJ Stadion Louny) +1:20, 4. Anchain (Fr.) +1:47, 5. Mard (Švéd.) +1:49, 6. Lesueur (Fr.) +1:55.

Pořadí po třech závodech: 1. Stránský 150, 2. Jindřich 139, 3. Ponchon (Fr.) 135, 4. Anchain 131, 5. Seeman (TJ Stadion Louny) 126, 6. Dostál (ČEZ Cyklo Team Tábor) 125. 

Foto Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha