Dráha

Týmový sprint získal v Plovdivu stříbro

Týmový sprint získal v Plovdivu stříbro

Skvěle vstoupili do evropského dráhového šampionátu v bulharském Plovdivu naši reprezentanti. Hned v úvodní disciplíně týmovém sprintu vybojovali stříbrné medaile, když nestačili pouze na sprintery Ruska. O cenný kov se postarali Tomáš Bábek, Martin Čechman, Dominik Topinka a Jakub Šťastný.

V prvním kole zajelo trio Bábek, Čechman, Topinka druhý nejrychlejší čas 43,942, lepší bylo pouze Rusko. V Plovdivu se jelo trochu jiným způsobem, ve druhém kole, v němž naši nastoupili proti Ukrajině, jim stačilo k postupu do finále jakékoliv vítězství bez ohledu na dosažený čas. Proto trenér Petr Klimeš na druhý úsek místo Čechmana nasadil Šťastného a navíc Bábek nemusel jet na hranici možností, protože Češi měli jasný náskok.

„Do finálové trojice se vrátil zpět Čechman, ale bohužel nezachytil rekordní čas Topinky na prvním úseku, který byl rychlejší o dvě desetiny vteřiny (17,382) jak český rekord a musel ztrátu dotahovat. „Na úvod jsem spokojen, ale jak jsem říkal před mistrovstvím, nebereme tento úspěch jako medaili z plnohodnotného šampionátu. Za práci, kterou tomu kluci v přípravě odvedli, si ji však každopádně zasloužili,“ řekl trenér sprinterů Petr Klimeš.

Ve druhé disciplíně, vylučovacím závodu, bojoval dlouho o stupně vítězů také Daniel Babor, ale nakonec na medaili nedosáhl a skončil na pátém místě. O medaile bojovaly v týmovém sprintu i ženy a dvojici Sára Kaňkovská, Veronika Jaborníková doplnila vytrvalkyně Petra Ševčíková. Trio obsadilo čtvrté místo, když druhé zlato vybojovalo pro Rusko trio Vojnovová, Antonová, Šmelevová. Ševčíková ještě nastoupila do scratche v němž obsadila 14. místo.

Výsledky:

Muži:

Vylučovací závod:

1. Walls (Brit.), 2. Leitao (Port.), 3. Rostovcev (Rus.), 4. Šiškov (Běl.), …5. Babor (ČR).

Týmový sprint:

Finále: Rusko (Dmitrijev, Gladyšev, Jakuševskij) 43,007 – ČR (Bábek, Čechman, Topinka, Šťastný) 43,925, o 3. místo: Řecko (Bretas, Livanos, Kalogeropoulos) 44,098 – Španělsko 44,561.

Ženy:

Scratch:

1. Fidanzaová (It.), 2. Šeraková (Běl.), 3. Klimčenková (Ukr.), …14. Ševčíková (ČR).

Týmový sprint:

Finále: Rusko (Vojnovová, Antonová, Šmelevová) 46,852 – Británie (Tannerová, Steeleová, Ridgeová) 48,531, o 3. místo: Ukrajina (Basovová, Lovinjuková, Stariková) 49,296 – ČR (S. Kaňkovská, Ševčíková, V. Jaborníková) 51,789.

FOTO Petr Klimeš

Autor článku: Jaroslav Cícha