Cyklokros

Nizozemky na cyklokrosovém ME mají všechny medaile

Nizozemky na cyklokrosovém ME mají všechny medaile

Úvodní den evropského cyklokrosového šampionátu v nizozemském Rosmalenu žádné velké překvapení nepřinesl. Mezi ženami potvrdily svoji suverenitu domácí závodnice, které obsadily kompletně stupně vítězek, když nejlepší byla Ceylin del Carmen Alvaradová, mezi muži U23 ji napodobil krajan Rayn Kamp. Naši jezdci nestačili – Karla Štěpánová končil dvacátá, Šimon Vaníček jedenadvacátý. 

Do nějakého hodnocení se příliš nechtělo pouštět trenéru Petru Dlaskovi. „Je těžká koronavirová doba. Chybí nám závodní program a navíc není výkonnost, víme na čem jsme. Výsledky nejdou oslnivé, ale nechci nikoho vyzdvihovat ani hanit, aspoň, že máme lidi, kteří to chtějí dělat. Kdybychom měli lepší závodní program, tak bychom mohli pomýšlet na lepší výsledky,“ řekl Dlask.

Hned po startu opanovali čelo závodu mužů U23 domácí Pim Ronhaar, Rayn Kamp a Tim van Dijke, ovšem cílovou pásku prvního kola projel první Angličan Thomas Mein. Z našich byl Šimon Vaníček čtrnáctý, o dvě příčky za ním jel Jakub Říman. To již vepředu jela šestice jezdců, kterou doplnili další domácí krosař Kyle van Dijke a britský jezdec Cameron Mason.

Zatímco Vaníček si postavení držel i ve druhém kole, Říman se propadl o deset příček. V polovině závodu se na čele osamostatnili Ronhaar a Kamp a bohužel propadat se začal i Vaníček, jeho ztráta po čtyřech kolech narostla na 1:22. Od pátého kola byl na čele již osamocený úřadující mistr světa Kamp – se čtvrtminutovým odstupem jeli Mein, Mason a Agterberg, zatímco další ztráceli více. Kamp dokazoval svoji kvalitu v technických úsecích, ale i náročných pískových pasáží a na čele se osamostatnil a každým šlápnutím se svým soupeřům se vzdaloval.

Za ním se vydali Mein a Mason, kteří bojovali o stříbro, z našich Vaníček bojoval o udržení první dvacítky. Do závěrečného okruhu vjížděl Kamp s patnáctivteřinovým náskokem před Masonem, který trochu poodjel svému krajanovi Meinovi, čtvrtý Agterberg již z boje o medaile vypadl. Mein se však nevzdal a Masona dojel a v závěru se před něj dostal na stříbrnou pozici. Sílu nizozemské reprezentace potvrdili za čtvrtým Agterbergem dále Ronhaar, van Dijke a Hendrikx. Vaníček dojel na 21. místě, Říman skončil o čtyři místa za ním.

Již před startem závodu ženy bylo prakticky jasné, že o medaile budou bojovat výhradně domácí závodnice, které hrají ve světovém terénu prim. A potvrdily to i na okruhu. Na čele se seřadily Lucinda Brandová. Ceylin del Carmen Alvaradová, Annemarie Worstová, Denise Betsemaová, Yara Kastelijnová a v úvodu s nimi držely krok Italka Eva Lechnerová a Sanne Cantová z Belgie. Po prvním kole v šestadvacetičlenném startovním poli byly Karla Štěpánová třiadvacátá a hned za ní jela Nikola Bajgerová.

Již po třetině závodu byly na čele pouze Alvaradová a Worstová, ostatní začaly ztrácet. Na Cantovou a Lechnerovou se dotáhla Perrine Clauzelová z Francie, naše závodnice na nejlepší nestačily a jezdily v závěru startovního pole, bve druhé polovině se trochu do tempa se dostala Štěpánová a posunula se na konec první dvacítky.

Brandová ovšem boj o nejcennější kov nevzdala a ve čtvrtém okruhu se dotáhla na své krajanka na čelo závodu. Trio mělo již značný náskok a bylo jasné, že o medailistkách je rozhodnuto. V závěru předposledního kola, když zrychlila Alvaradová, přece jen trochu začala ztrácet Brandová, ovšem Worstová se jí držela. Tak to vydrželo až do cílové rovinky, kde Alvaradová odrazila snahu Worstové a udržela ji za svými zády.

Výsledky:

Muži U23:

1.Kamp (Niz.) 51:28, 2. Mein +12, 3. Mason (oba Brit.) +13, 4. Agterberg +56, 5. Ronhaar +1:15, 6. van Dijke (všichni Niz.) +1:32, …21. Vaníček +3:05, 25. Říman (oba ČR) +3:18.

Ženy elite:

1.Alvaradová 40:45, 2. Worstová stejný čas, 3. Brandová +22, 4. Betsemaová (všechny Niz.) +55, 5. Clauzelová (Fr.) 1:13, 6. Lechnerová (It.) +1:18, ..20. Štěpánová +3:23, 26. Bajgerová (obě ČR) +6:15.

FOTO Jiří Holý, facebook ME

Autor článku: Jaroslav Cícha