Cyklokros

Zemřel Jaroslav Lacina

Zemřel Jaroslav Lacina

Ve věku pětaosmdesáti let opustil cyklistický peloton Jaroslav Lacina. Trenér, funkcionář, nestor kolínské a československé cyklistiky, cyklistický matadora zemřel 2. listopadu ve Svobodě nad Úpou.

Jeho jméno k české cyklistice neodmyslitelně patří. Při jeho vyslovení se určitě mnohým adeptům tohoto sportu vybaví hodiny a hodiny dřiny, která vždy byla nedílnou součástí jeho tréninků na suchu, ve vodě i ve vzduchu. Jméno trenéra a funkcionáře Jaroslava Laciny do cyklistické terminologie patří stejně jako pojmy intervalový trénink, boty lacinovky, Klepeťák a plno dalších cyklistických zažitých hlášek.

Jméno starej Láca (dědek) je známé taky ve spojitosti s některými ikonami českého cyklistického prostředí jako jsou Miloš Fišera, Radomír Šimůnek, Jan Slavíček, Václav Ježek spousta dalších. Všichni ti co prošli jeho rukama si jistě vybaví, jak procházeli jeho přípravným výcvikovým táborem.

Do poslední chvíle ve svém cyklistickém důchodu sledoval naše i světové cyklistické dění a každou chvíli v rámci svých možností vstupoval do tréninkových procesů některých jednotlivců, či oddílů. Svůj poslední závod zakončil v pondělí nejtěžší etapou ve Svobodě nad Úpou v sólovém úniku.

Rozloučení s Jaroslavem Lacinou bude tento pátek v kruhu rodinném v Kolíně, ale jeho syn má v plánu pietní rozloučení směřované na jeho svátek 27. dubna příštího roku.

FOTO archiv J. Laciny

Autor článku: Jaroslav Cícha