Dráha

Čechman je mistrem Evropy ve sprintu

Čechman je mistrem Evropy ve sprintu

Česká republika má evropského šampiona ve sprintu. Zlato v královské sprinterské disciplíně vybojoval na Velodromu Attilia Pavesiho v italské Fiorenzuole v kategorii U23 jedenadvacetiletý Martin Čechman z Dukly Brno. Po stříbru z týmového sprintu, který vyjel spolu s Matějem Bohuslávkem a Jakubem Šťastným, se Čechman dočkal vytouženého zlata a zazpíval si na stupních vítězů českou hymnu. „Užil jsem si ji, je to sen. Doufal jsem, že si ji po dlouhé době všichni zazpíváme a vyšlo to,“ radoval se.

Cesta ke zlatu le byla hodně složitá. Čechman v kvalifikaci na dvě stě metrů s letmým startem zajel až sedmý čas 10,641 sekundy. Na suverénního Rusa Michaila Jakovleva ztrácel propastných šest desetin sekundy. „Marty si kuriózní příhodou prošel celým pavoukem odspodu. Omylem jsme mu dali na dvoustovku lehčí převod, tudíž čas nebyl podle představ. Ale Marty se toho chopil jako výzvy a přetavil ve svou výhodu. Pro něho byl nejtěžší závod čtvrtfinále, byl fyzicky unavený a musel se hrozně přemlouvat, ale podařilo se mu to zlomit a pak to šlo dobře. Bylo vidět, že si věří,“ popsal rozpoložení svého svěřence trenér sprinterské reprezentace do 23 let Lubomír Vojta.

Ve čtvrtfinále až ve třech jízdách Čechman přemohl Antona Hohneho z Německa, druhého muže kvalifikace. V semifinále si pak ve dvou jízdách poradil s Danilem Burlakem z Ruska. „Jel jsem úplně každou jízdu totálně naplno, soupeři byli hodě dobře připravení a nebylo vůbec jednoduché zvítězit nad kýmkoli. Čím dál jsem v závodě byl, cítil se líp. Finále už bylo za odměnu,“ říkal dráhař z Ostrova na Karlovarsko.

Ve finále porazil ruského favorita Jakovleva 2:1 na vítězné jízdy. „Teď se mi nehoní hlavou nic. Je mi hodně dobře, po dlouhé době mi všechno vyšlo. Přitom cesta k závodu byla hodně trnitá. Měsíc před závodem nám řekli, že nebude, pak že bude, potom že bude někde jinde, nebyl jsem z toho pozitivně naladěný, ale vyšlo to bezvadně. Chtěl jsem medaili, doufal jsem, že bude nejcennější a mám ji,“ rozplýval se nový mistr Evropy.

První jízdu ve finále neuspěl, v dalších ale prokázal větší odhodlání i výdrž. „Upřímně, jsem soupeře prokoukl brzy. Disponuje velkým výkonem, ale takticky není úplně nejlepší. Jezdil na mě všechno stejně, takže záleželo pouze na mě, jaké si to s ním udělám,“ byl spokojený Čechman.

Pokaždé pak zaútočil ze druhé pozice a radoval se ze zlaté medaile. „Sprint je královská disciplína, ke které všichni sprinteři vzhlížejí. Není jen o výkonu, ale také o taktice, která se teď ukázala důležitá. Jakovlev vyhrál kvalifikaci s velkým náskokem, přesto jej Martin předčil. Den je dlouhý a není o jediném výkonu,“ poznamenal kouč brněnské Dukly Vojta, jehož další svěřenec Jakub Šťastná byl devátý.

Do elitní desítky se probojovaly ještě v kategorii U23 Petra Ševčíková a Kateřina Kohoutková, které obsadily páté místo v madisonu, ve stejné disciplíně juniorek byly Kristýna Burlová a Veronika Bartoníková sedmé.

Výsledky:

Muži U23:

Sprint:

Finále: Čechman (ČR) – Jakovlev (Rus.) 2:1, o 3. místo: Livanos (Řec.) – Burlakov (Rus.) 2:0, …9. Šťastný (ČR).

Scratch:

1. Rudyk (Pol.), 2. Leritao (Port.), 3. Dens (Belg.), …14. Babor (ČR).

Junioři:

Bodovací závod:

1. Kretschy (Něm.) 31, 2. Christen (Švýc.) 28, 3. Hansen (Dán.) 20, …13. Vávra (ČR) -18.

Keirin:

1. Danylčuk (Ukr.), 2. Gross (Něm.), 3. Fortis (Švýc.), …10. Pagáč (ČR).

Madison:

1. T. Andresen, K. Andresen (Dán.) 37, 2. Gual, Rossello (Šp.) 25, 3. Teutenberg, Vandenbranden (Belg.) 25, …11. Čekal, Široký (ČR) 5.

Juniorky:

Bodovací závod:

1. de Clercqová (Belg.) 26, 2. Camposová (Port.) 23, 3. Hengeveldová (Niz.) 21, …10. Bártová (ČR) -14.

Keirin:

1. Lysenková (Rus.), 2. Kouameová (Fr.), 3. Bilecká (Ukr.), …9. Bartoníková (ČR).

Madison:

1. van Hoveová, de Clercqová (Belg.) 31, 2. Wielowská, Olejniczaková (Pol.) 23, 3. Crestanellová, Basilicová (It.) 23, …7. Burlová, Bartoníková (ČR) 6.

Bodovací závod:

1. Zanardiová (It.) 61, 2. Bossuytová (Belg.) 40, 3. Brausseová (Něm) 33, …12. Kohoutková (ČR) 0.

Madison:

1. Consoniová, Fidanzaová (It.) 44, 2. Teutenbergová, Brausseová (Něm.) 26, 3. W. Pikuliková, Lorkowská (Pol.) 22, …5. Ševčíková, Kohoutková (ČR) 18.

FOTO Martin Straka

Autor článku: Jaroslav Cícha