Dráha

Sprinteři U23 mají stříbro z ME

Sprinteři U23 mají stříbro z ME

Měli zlato téměř na dosah. Nakonec trio Matěj Bohuslávek, Martin Čechman a Jakub Šťastný vybojovalo na evropském šampionátu v kategorie U23 stříbro v týmovém sprintu.  Po nejlepším čase v kvalifikaci ve finále proti Rusku Češi dokázali o vteřinu zrychlit, ale i tak se radoval soupeř. O desetinu vteřiny byli  Daniil Komkov, Dmitrij Nestěrov a Pavel Rostov rychlejší.

 „Vzhledem k tomu, že jsme vyhráli kvalifikaci, jsme do závodu vstupovali s nadějí, že to můžeme dát. Těsně po závodě jsem trochu zklamaný,ale za dva dny budu šťastný jako blecha. Je to úžasný úspěch, obzvlášť v týmovém sprintu. Je to zásluha celého týmu a musíme si stříbra vážit,“ prohlásil Čechman.

„Mám velkou radost, kluci předvedli skvělý výkon, proti kvalifikaci zrychlili. Jeli prostě skvěle všichni tři, nedá se jim vytknout půl slova. Soupeř byl bohužel o desetinu rychlejší, ale je skvělé, že kluci mohou jezdit rovnocenně s nejlepšími. Nebylo to náhodné, na příštích závodech můžeme být první my,“ ocenil výkon svých svěřenců trenér české reprezentace sprinterů do 23 let Lubomír Vojta.

Češi po druhém ze tří kol vedli o šest desetin sekundy, jenže finiš vyšel soupeři. „Byl bych rád za zlato, ale spokojený jsem i se stříbrem. Je to moje první medaile v kategorii do třiadvaceti let, beru jakoukoli,“ prohlásil Šťastný

Ten nejvíc okusil bolavost italského okruhu, který měří bezmála čtyři sta metrů, zatímco klasický dřevěný krytý ovál má 250 metrů. Takže závodník na třetí pozici v týmovém sprintu, který se jezdí na tři kola, najede ve Fiorenzuola 450 metrů navíc. „Je to nezvyklé, na betonu nikdy nejezdíme, dřevo je jiné. Nejdelší disciplínu běžně jezdíme kilometr, který je o dvě stě metrů kratší,“ poznamenal Šťastný.

První velkou cyklistickou medaili získal rozjížděč Matěj Bohuslávek, který k dráze zamířil před půl rokem z bikrosu. „Co na to říct, je to dobrý pocit. Mohlo být zlato, všechny tři nás to štve. Chyběl kousek, ale prostě to bylo o gumu. Jedeme dál a budeme hlavně dobře vzpomínat,“ usmál se po závodě pražský rodák Bohuslávek.

Česká trojice získala na mistrovství Evropy do 23 let medaili v týmovém sprintu naposledy v Montichiari před čtyřmi lety, kde skončili druzí Jiří Fanta, Jiří Janošek a David Sojka. „Teď kluci převedli určitě lepší výsledek než v Montichiari. Taky to byl skvělý úspěch na dřevě, ale na prvního jsme měli zásek už v kvalifikaci. Tady jsme celý závod jeli vyrovnaně,“ doplnil Vojta.

Čtvrtou příčky přidaly také ženy do 23 let, které jely týmový sprint ve složení Veronika Bartoníková, Sára Kaňkovská a Veronika Jaborníková. Těsně pod stupni vítězů skončil i přes pád junior Štěpán Široký z brněnského Favoritu ve vylučovacím závodě. Stejně dopadlo také o den dřív ve scratchi. Petra Ševčíková končila mezi závodnicemi do 23 let šestá ve scratchi.

Výsledky:

Junioři:

Vylučovací závod:

1. Hansen (Dán.), 2. Wozniak (Pol.), 3. Weiss (Švýc.), 4. Široký (ČR).

Muži U23:

Týmový sprint:

Finále: Rusko (Komkov, Něstěrov, Rostov) 1:12,632 – ČR (Bohuslávek, Čechman, Šťastný) 1:12,748, 3. Německo (Hohne, Jager, Schorter) 113,164.

Ženy U23:

Scratch:

1. Fidanzaová (It.), 2. van der Duinová (Niz.), 3. Martinová (Port.), …6. Ševčíková (ČR).

Týmový sprint:

Finále: Německo (Friedrichová, Graboschová, Propsterová) 1:20,726 – Rusko (Anadrejevová, Grišinová, Tyšenková) 1:20,866, o 3. místo: Polsko (Petriová, Semeraková, Sibiaková) 1:21,026 – ČR (Jaborníková, Kaňkovská, Bartoníková) 1:26,522.

FOTO Martin Straka

Autor článku: Jaroslav Cícha