Silnice

Úvodní prolog Závodu míru U23 vyhrál Francouz Gautherat

Úvodní prolog Závodu míru U23 vyhrál Francouz Gautherat

Celkem 130 jezdců z jednadvaceti zemí absolvovalo dnes úvodní prolog Závodu míru U23, podniku Nations´ Cupu jezdců této věkové kategorie. Trať dlouhou 3,1 km zvládl nejrychlejší francouzský jezdec Pierre Gautherat, nejlepší z českých mladíků byl Pavel Novák, který na čtrnáctém místě ztratil na vítěze šest vteřin.

„Jsem spokojen, trať byla pěkná i když na těch kostkách se nejelo ideálně. Těším se ale hlavně na další etapy, v kopcích se cítím dobře a vyhovují mě. S časem jsem spokojen i když dnes se o ničem nerozhodovalo, následné etapy to bude o něčem jiném,“ řekl Pavel Novák závodící za italský celek Ciclistica Trevigliese, který je jedním z lídrů českého reprezentačního výběru.

Rozdíly mezi nejlepšími byly minimální. Druhý v pořadí Henri Uhlig z Německa zaostal za Gautheratem, největší hvězdou pelotonu, o pouhých 32 tisícin vteřiny, o další dvě tisíciny zaostal Carl-Frederik Bévort z Dánska. Gautherat  časovku prolétl průměrem přes padesát kilometrů za hodinu a ujal se žlutého trikotu lídra prestižního závodu.  

Ve startovním poli bylo dvanáct českých jezdců, kromě reprezentační šestice ještě další sextet mladíků v startující pod hlavičkou Team Maricona.

„S tím jak to dopadlo, jsem celkem spokojen. Kluci si několikrát trať projeli a nechtěl jsem, aby šli za hranu. Rozhodovat se bude v kopcích, dnes to bylo o minimálních časových odstupech,“ dodal reprezentační kouč René Andrle.  

Výsledky:

Prolog na 3,1 km:

1. Gautherat (Fr.) 3:38,98, 2. Uhlig (Něm.) +0,32, 3. Bévort (Dán.) +0,34, 4. Charlton (Brit.), 5. Buck-Gramcko (Něm.), 6. Rees (Brit.) všichni +2, …14. Novák +6, 25. Řeha +8, 47. J. Ťoupalík +11, 59. Kadlec +12, 70. Přidal +15, 77. Mráz +16, 80. Camrda, 81. Lukeš (všichni ČR) oba +17.

FOTO Markéta Navrátilová, Barbora Reichová/Czech Tour

Autor článku: Jaroslav Cícha