Silnice

Přípravy na silniční MČR/MSR vrcholí, Sagan se bude loučit

Přípravy na silniční MČR/MSR vrcholí, Sagan se bude loučit

Už jen necelé tři týdny zbývají do jednoho z vrcholů domácí silniční sezony, společného mistrovství ČR a SR, které letos hostí jihoslovenské Tlmače v Nitranském kraji. Šampionát se uskuteční ve dnech 22. – 25. června.

Ve čtvrtek 22. června jsou na programu časovky všech kategorií, o víkendu pak proběhnou silniční závody. V sobotu se představí ženy s juniorkami a junioři, v neděli mistrovství vyvrcholí závodem elitní mužské kategorie. Pojedou s nimi i jezdci U23, ale ti se o tituly své kategorie utkají v samostatném závodě v Bánovcích nad Bebravou 18. 6. a v Tlmačích už zvlášť klasifikováni nebudou. Samostatně budou jako již tradičně ve všech disciplínách hodnoceni jezdci každého státu. 

Přesné podoby startovních listin ještě nejsou známé, ale představit by se měla téměř kompletní česká i slovenská špička. Jisté už je ale jedno jméno: PETER SAGAN! Slovenský trojnásobný mistr světa se právě v Tlmačích bude loučit s fanoušky na jednom z posledních startů na domácí půdě. Letošní sezona je na silnici jeho poslední, dál se chce soustředit hlavně na horská kola a rád by startoval na olympiádě v Paříži.

„Chceme ukázat celému světu, jak se umíme rozloučit s legendou. Peter bude navždy patřit k jedněm z největších cyklistických velikánů a už teď mám chvění z toho, když pomyslím, že náš závod bude jeden z jeho rozlučkových. Srdečně k nám zveme všechny fanoušky z cyklistiky a věříme, že vytvoří skvělou atmosféru,“ prohlásil ředitel šampionátu Tomáš Baláž. 

Tituly v silničním závodě jednotlivců budou mezi muži obhajovat Matěj Zahálka (Elkov Kasper) a Peter Sagan (TotalEnergies), jenž se stal slovenským šampiónem již osmkrát. V časovce mužské elity bude o osmý český titul usilovat Jan Bárta (Elkov Kasper), který absolvuje svou poslední sezonu kariéry.

„Honza Bárta se na časovku speciálně chystá. Všichni bychom si moc přáli, aby na závěr kariéry překonal rekord v počtu časovkářských titulů, ale uvidíme, jak na tom budou ostatní a kdo nakonec pojede. Je mu osmatřicet a někteří ze soupeřů by skoro mohli být jeho synové. A i ten věk samozřejmě určitou roli hraje,“ přiznal ředitel stáje Elkov Kasper Vladimír Vávra.

Právě královéhradecká stáj a také tým ATT Investments by měly být favority pro silniční závody. „Mistrovství republiky je pro náš tým jeden z vrcholů sezony a titul je vždycky prestižní záležitost. Samozřejmě ho chceme,“ řekl Vávra.

Silniční závod na bezmála 230 km se jede na rovinatém okruhu. „Ale nevěřím, že by to bylo tak jednoduché. Klidně může fouknout vítr a přijede to na skupinky. My nemáme vyloženého sprintera, nejrychlejší je asi Neuman. Ale bude nás dost a určitě zkusíme něco vymyslet. I když hned šest našich kluků je ještě v kategorii do 23 let,“ dodal ředitel týmu Elkov Kasper.

Program šampionátu

Časovky

Čtvrtek 22. 6., 9.00: juniorky (11,5 km), ženy elite (23 km), junioři (23 km), 15.30: muži U23 (34,5 km), muži elite (46 km).

Silniční závody

Sobota 24. 6., 10.00: ženy + juniorky (96,7 km), 14.30: junioři (129,5 km). Neděle 25. 6., 10.30: muži elite (227,9 km).

Autor článku: Jan Krůta