BMX

Skvělý Neužil druhý na SP v bikrosu

Skvělý Neužil druhý na SP v bikrosu

Po prvních stupních vítězů minulý týden při Evropském poháru v Benátkách nad Jizerou se dnes zaskvěl bikrosař Marek Neužil i v úvodním podniku Světového poháru. V tureckém městě Sakarya vybojoval v kategorii U23 stříbrnou medaili, když těsně nestačil jen na Rico Bearmana z Nového Zélandu. Finále jela v kategorii U23 i Eliška Bartůňková, jež skončila šestá.

Ale i ona měla „našlápnuto“ na podium. Spolu s ještě juniorkou Sabinou Košárkovou jasně postoupily z první hola a obě na sebe narazily v první čtvrtfinálové jízdě a obě uspěly. Následně spolu stály na startovací rampě i v semifinále, v němž Bartůňková dojela druhá a Košárková šestá což ji zařadilo na 12. místo. Bartůňková ve finále skvěle odstartovala a startovní pole vedla, ale klesla na druhou pozici s níž se však nehodlala smířit. V poslední zatáčce šikovným manévrem první jezdkyni podjela, ale poslední skok jela jinak jak v předchozích jízdách a zřejmě vidina vítězství ji rozhodila a skončila mimo trať a nakonec dojela šestá.

Neužil své osmifinálové a čtvrtfinálové jízdy vyhrál, ale v semifinále měl namále. Po špatném startu se ovšem bojovným výkonem dokázal prokousat na poslední čtvrté postupové místo. Ve finále v závěru dokonce bojoval o vítězství, za Bearmanem zaostal o jedinou desetinu vteřiny.

„Je to super den, jsem strašně rád, že po dlouhé době jsem pro českou republiku vybojoval podium na Světovém poháru. Osmifinále i čtvrtfinále jsem vyhrál, ale v semíčku jsem měl štěstí, postup byl těsný. A finále bylo všechno nebo nic. K vítězství mi chybělo málo, asi jen lepší start, v závěru jsem Novozélanďana dost stahoval a těsně jsem byl druhý,“ řekl Marek Neužil.

Pro posledního českého jezdce ve startovním poli Matěje Linharta bylo konečnou stanicí osmifinále.

Výsledky:

Muži:

1. Mathieu (Fr.), 2. Ospina (Kol,), 3. Daudet (Ft.), 4. Kimmann (Niz.), 5. Marquart (Švýc.), 6. Ramirez (Kol.), 7. Pilard, 8. Garoyan (oba Fr.).

Ženy:

1. Shrieverová (Brit.), 2. Claessensová (Švýc.), 3. Willoughbyová (USA), 4. Simpsonová (Kan.), 5. Pajonová (Kol.), 6. L. Smuldersová, 7. Veenstraová (obě NIz.), 8. Colbyová (USA).

Muži U23:

1. Bearman (N. Zél.), 2. Neužil (ČR), 3. Steiner (Švýc.), 4. Noordam (Niz.), 5. Maszalek (Fr.), 6. Skrzypek (Něm.), 7. Cole (USA), 8. Gasparoli (It.).

Ženy U23:

1.Martinezová, 2. Hapkaová (obě Fr.), 3. Wissingová (Niz.), 4. Williamsová (N. Zél.), 5. Vossenová (Belg.), 6. Bartůňková (ČR), 7. Mercadová (Kol.), 8. Walkerová (N. Zél.), …12. Košárková (ČR).

FOTO Nico van Dartel

^m#624 BENALCAZAR GUERRERO, Pedro (ECU) ^m#614 NEUZIL, Marek (CZE) ^m#618 SEEDORF, Thor Hjul (DEN) ^m#669 STEINER, Filib (SUI)
^wu#516 BARTUNKOVA, Eliska (CZE)

Autor článku: Jaroslav Cícha