Silnice

Závod míru U23 pojedou dva české výběry

Závod míru U23 pojedou dva české výběry

První velkou akcí pro české cyklistky do 23 let bude Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky ve dnech 8. -11. června. Ale nejen pro ně, ale pro celý světový výkvět této věkové kategorie. Závod míru je i letos součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší kategorie kalendáře UCI. Tvoří ho ještě etapové bitvy v Polsku, Slovensku a v Maďarsku (květnový Orlen Cup) a ve Francii (srpnová Tour de l´Avenir). Čtyři dny tvrdých bojů v Jeseníkách představují pro reprezentační výběry mladých cyklistů vždy zkoušku odolnosti a připravenosti na vstup mezi absolutní cyklistickou elitu.

V minulosti se mezi vítěze zapsali např. Tadej Pogačar (UAE Emirates), Filippo Zana (Jayco AlUla) či David Gaudu (Groupama – FDJ), kteří jsou oporami svých týmů ve World Tour. Letos na vycházející hvězdy pelotonu čeká celkem 421,4 kilometru, během nichž nastoupají 7 651 výškových metrů. Změny doznala letos královská etapa, kdy jezdci pojedou 10. června na Dlouhé stráně a následně do cíle na Červenohorské sedlo.

„Každý rok vidíme, že k nám jezdí silní kluci, které záhy najdete ve World Tour. Jednotlivé reprezentace na Závod míru posílají nejlepší cyklisty. A všichni si pravidelně pochvalují, že Jeseníky ukazují sílu všech jezdců. Bez nadsázky můžeme říct, že jde o závod srovnatelný s těmi, které jsou někde v Pyrenejích či Alpách,“ zdůrazňuje Leopold König, ředitel Závodu míru do 23 let.

Po Tomáši Konečném převzal reprezentační žezlo jeho bývalý spolujezdec René Andrle. „Oslovil jsem všechny naše nejlepší jezdce v této kategorii v čele s Pavlem Bittnerem a Mathiasem Vackem, ale oba dva odmítli z důvodu týmového programu ve World Tour, což je naprosto pochopitelné. Volal jsem také Adamu Seemanovi, ten ale bude startovat na Giro d´ Italia U23 a nepojede ani Matyáš Kopecký, kterého neuvolnila stáj Team Novo Nordisk, se kterou absolvuje vysokohorskou přípravu,“ řekl reprezentační trenér René Andrle.

„Jejich absence je určitě oslabením, nicméně alespoň dostanou prostor i další závodníci. Na startu budou nakonec 2 české týmy, za což patří velký díky pořadatelům závodu, kteří to celé pomohli zprocesovat. Při absenci tahounů minulých let toto beru tak trochu jako nultý rok, ale velikou zkušenost pro všechny jezdce do budoucna. Závod je hodně těžký, tři dny v kopcích. Proto žádná velká očekávání nemám, hlavně aby si kluci odnesli zkušenosti do příštích let, i když profilem by to třeba Novákovi a Ťoupalíkovi mohlo sednout,“ dodal René Andrle, který bude koučovat A-tým, druhou šestici jedoucí pod názvem Aricoma Team povede v závodu Jaromír Friede.

Nominace ČR A tým:

Jakub Ťoupalík, Pavel Novák, Milan Kadlec, Tomáš Obdržálek, Filip Řeha a Karel Camrda.

Nominace ČR B tým (Aricoma Team):

Tomáš Přidal, Filip Chýle, Daniel Mráz, Štěpán Telecký, Matěj Stránský a Jan Lukeš.

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky:

8. června: prolog Jeseník – Jeseník (3,1 km/25 výškových metrů)

9. června: 1. etapa: Jeseník – Rýmařov (122,8 km/2 086 výškových metrů)

10. června: 2. etapa:  Bruntál – Červenohorské sedlo (129 km/2 819 výškových metrů)

11. června: 3. etapa: Jeseník – Jeseník (166,5 km/2 721 výškových metrů).

FOTO: Markéta Navrátilová

Autor článku: Jaroslav Cícha