Silnice

Kvasničková třetí na Tour de Feminin, vítězkou Ukrajinka Kuliničová

Kvasničková třetí na Tour de Feminin, vítězkou Ukrajinka Kuliničová

Velmi dobře si počínaly české reprezentantky na 34. ročníku mezinárodního závodu Tour de Feminin v Okolí Krásné Lípy. Eliška Kvasničková skončila celkově třetí, Julia Kopecky hned za ní, a navíc se blýskla druhým místem v závěrečné etapě. Celkovou vítězkou se stala Ukrajinka Olha Kuliničová.

Závod uzavřela 4. etapa se startem ve Varnsdorfu a cílem v Krásné Lípě. Cyklistky musely zdolat 115 kilometrů dlouhou trasu s devíti vrchařskými prémiemi. „V těch kopcích se mi jelo celkem dobře, určitě líp, než jsem čekala. A nakonec to dopadlo skvěle,“ řekla Kvasničková, která mezi ženami závodí teprve prvním rokem.

Závodnice v poslední etapě Tour de Feminin silami rozhodně nešetřily. K vidění byla řada útoků, peloton byl potrhaný na malé skupiny, ale ve žlutém dresu jedoucí Kuliničová měla situaci pod kontrolou, ačkoliv si sama musela hlídat nástupy soupeřek. Stačilo jí dojet do cíle v první skupině, což bez větších problémů dokázala.

Do cíle v Krásné Lípě najížděla pohromadě skupina 13 závodnic a ve spurtu byla nejrychlejší Francouzka Chloé Charpentierová, za kterou spurtovala Julia Kopecky. Čtvrtá skončila Eliška Kvasničková a páté místo pohodlně stačilo Kuliničové k celkovému prvenství.

Kopecky se musela smířit s druhým místem ve druhé etapě za sebou. „V předposledním stoupání jsem měla slabší chvíli, odpadla jsem, ale pak jsem si to dojela, a ještě jsem dokázala slušně zaspurtovat,“ řekla v cíli teprve osmnáctiletá Češka.

Výsledky 4. etapy (114,6 km): 1. Charpentierová (Fr.) 3:21:51, 2. Kopecky (ČR), 3. Wlodarczyková (Pol.), 4. Kvasničková (ČR), 5. Kuliničová (Ukr.).

Konečné pořadí: 1. Kuliničová 9:33:22, 2. Wlodarczyková +11, 3. Kvasničková +41, 4. Kopecky +56, 5. Charpentierová +1:27, … 24. Slámová +5:45, 35. Slaníková +8:00, 36. Burlová (vš. ČR) +9:04.

Foto: Josef Vaishar/Cycling.photography

Autor článku: Jan Krůta