BMX

Neužil poprvé vyhrál závod EP bikrosařů

Neužil poprvé vyhrál závod EP bikrosařů

Poprvé v kariéře slavil dnes v závodech Evropského poháru v BMX mezi jezdci kategorie U23 prvenství Marek Neužil. V osmém dílu seriálu v Benátkách nad Jizerou vylepšil své sobotní maximum, kdy obsadil druhé místo.

„Včera to byla velká paráda, dnes úplně něco neskutečné. Dnešní závod byl z mého pohledu o něco horší, necítil jsem se tak dobře, ale výsledkově to dopadlo neuvěřitelně. Ve čtvrtfinále jsem vyhrál v semičku skončil třetí. A ve finále jsem byl nejprve po startu třetí, ale na druhé rovince jsem se probojoval do vedení a udržel jej až do cíle. Diváci mě hnali dopředu a vyhrát na české trati je skvělá věc,“ řekl Marek Neužil.

Českého mladíky nyní prý dále čeká plno závodů Evropského poháru, Světového poháru a především mistrovství Evropy a světový šampionát. „Určitě chci vždy skončit co nejvýše, každé finále bude super, na evropském šampionátu bych rád získal placku, to je můj cíl a sen,“ pokračoval Neužil. Již je v plném proudu ale i olympijská kvalifikace. „Zatím nevím kolik bodů jsem si vyjel, ale když bude šance, tak příští rok bych již asi startoval v elitní kategorii,“ dodal český jezdec.

Úspěšní ale byli i další naši bikrosaři. Eliška Bartůňková startující ve sloučené kategorii elite s U23 projela cílem šestá, mezi závodnicemi U23 byla klasifikována jako druhá. Na stupně vítězek se dostala ještě juniorka Sabina Košárková, která obsadila bronzový stupeň. Junioři Jakub Cilinský a Jakub Klement skončili v semifinále

Výsledky:

Dívky 15-16 let:

1. Challisová (Brit.), 2. van der Haarová (Niz.), 3. Stiplovseková (Švýc.), …7.

Lapková (ČR).

Juniorky:

1. Baxová (Brit.), 2. Claessensová (Švýc.), 3. Košárková (ČR).

Muži U23:

1. Neužil (ČR), 2. Kempel (USA), 3. Pipers (Niz.), 4. Skrzypek, 5. Schilling (oba Něm.), 6. Bijstebosch (Niz.), 7. Laenen (Belg.), 8. D´Anvers (N. Zél.).

Ženy elite a U23:

1.Kejlstrupová (Dán.), 2. Williamsová (N. Zél.), 5. Wissingová, 4. de Waardová (obě Niz.), 5. Balleová (Dán.), 6. Bartůňková (ČR).

Muži:

1. Gommers (Belg.), 2. Butti (Švýc.), 3. Bogaert (Belg.), 4. Brunner (Švýc.), 5. Goossens (Niz.), 6. Krigers (Lot.), 7. Grazian (I.), 8. Bernahart (Něn.)

FOTO Nico van Dartel

^mu#503 PIPERS, Casper (Netherlands) Men Under 23 ^mu#519 NEUZIL, Marek (Czech Republic) Men Under 23 ^mu#524 TREIMANIS, Emils Martins (Latvia) Men Under 23
^wj#806 KOSARKOVA, Sabina (Czech Republic) Women Junior

Autor článku: Jaroslav Cícha