Silnice

Polka Mulová vyhrála etapu, Burlová sedmá

Polka Mulová vyhrála etapu, Burlová sedmá

Společný útok polsko-ukrajinské dvojice Malwiny Mulové (MAT Atom Deweloper) a Olhy Kuliničové (Duolar-Chevalmeire) v posledním okruhu 2. etapy Tour de Feminin slavil úspěch. Zatímco první jmenovaná si dojela pro etapové vítězství, ukrajinská cyklistka je novou vedoucí závodnicí průběžného pořadí.

Ve spurtu hlavního pole si velmi dobře počínala Češka Kristýna Burlová (Lotto Dstny Ladies), která obsadila sedmé místo.

O výsledku etapy se rozhodlo až v poslední části závodu. Na trase byly hned čtyři vrchařské prémie, nejdříve výjezd od Rynartic a poté třikrát stoupání Vlčí Hora na okruhu okolo Krásné Lípy. A o všechny tyto prémie měla největší zájem Italka Sara Casasolaová (Born To Win G20 Ambedo). Výbušnými útoky vyhrála první tři prémie a zajistila si vedení ve vrchařské soutěži.

V posledním okruhu se však dopředu dostala čtveřice závodnic, kde Italka chyběla. Rychle si vypracovaly náskok 30 sekund před pelotonem a v dalším stoupání Brtníky, 10 kilometrů před cílem, se rozdělilo i vedoucí kvarteto. Nejvíce sil měly Mulová a Kuliničová.

V dojezdu byla rychlejší devatenáctiletá Mulová a připsala si už druhé letošní vítězství na české půdě. Před měsícem slavila v podstatě stejným způsobem triumf v etapě Gracie Orlové. Kuliničová ztratila jednu sekundu, což jí bohatě stačí na vedení v celkovém pořadí. Polku totiž ve čtvrteční časovce porazila o 28 sekund.

Nejlepší Češkou je po dvou etapách Eliška Kvasničková (Brilon-SportRaces), které patří čtvrté místo, Julia Kopecky (AG Insurance-NXTG U23) je pátá.

2. etapa (105,1 km): 1. Mulová (Pol.) 2:57:05, 2. Kuliničová (Ukr.) +1, 3. Brandtová (Dán.) +53, … 7. Burlová, 22. Bajgerová, 29. Kvasničková, 32. Kopecky, 41. Nosková (vš. ČR) vš. +1:17.

Průběžně: 1. Kuliničová 3:16:28, 2. Mulová +24, 3. Wlodarczyková (obě Pol.) +30, 4. Kvasničková +37, 5. Kopecky +1:04.

Foto: Josef Vaishar/Cycling.photography

Autor článku: Jan Krůta