Dráha

O víkendu startuje ŠKODA Cup na dráze

O víkendu startuje ŠKODA Cup na dráze

Prvním dílem, kterým bude Grand Prix FRAMAR 12. – 14. května v Praze na Třebešíně, odstartuje letošní seriál ŠKODA Cupu – Českého poháru. Ten bude mít celkem devět zastávek včetně dvou závodů mistrovství republiky.

„Já si myslím, že devět pohárových podniků je dostatečný počet. Zařadili jsme do ŠKODA Cupu především závody z kalendáře UCI a pak mistrovství republiky,“ říká předseda dráhové komise Českého svazu cyklistiky Michal Mráček.

A hned úvodní podnik na Třebešíně bude přehlídkou opravdu světové konkurence. „Startovat budou téměř dvě stovky dráhařů z dvaceti zemí. Závod je zařazen poprvé jako podnik kategorie UCI C1, takže startovní pole bude hodně nabité a pojede se o solidní počet UCI bodů. Na Třebešín se opět vrací světová cyklistika, troufnu si říci, že startovní listina co kvality bude podobná z roku 1974 kdy zde vyhrál Francouz Daniel Morelon,“ zve diváky za pořadatele z KOVO Praha Marek Mixa.

I když FRAMAR byl v minulosti vysloveně sprinterský závod, nyní tomu tak již není. „Sprint držíme spíše jen historicky, ale vytrvalců bude třikrát tolik, kolem pětasedmdesáti. Na programu budou závody ve sprintu, keirinu, pojede se bodovací závod, scratch a omnium, navíc v sobotu pořádáme vložený závod dětí na bikách do 8 let,“ dodal Mixa.

Program celého seriálu ŠKODA Cupu:

12. – 13. května: VC FRAMAR (KOVO Praha)

14. května: GP Duratec (KOVO Praha)

16. – 18. května: 500 + 1 kolo (Favorit Brno)

28. – 30. července: MČR vytrvalostní disciplíny (Prostějov)

24. srpna: GP TUFO – VC Olomouckého kraje (Prostějov)

25. – 26. srpna: GP Prostějov – Memoriál O. Malečka (Prostějov)

21. – 22. září: GP Přilba Moravy (Favorit Brno)

9. prosince: MČR 2023 – GP Planeta (Praha-Motol)

16. prosince: MČR omnium (Praha-Motol)

Autor článku: Jaroslav Cícha