MTB

Cink a Terpstraová ovládli Český MTB pohár v Touškově

Cink a Terpstraová ovládli Český MTB pohár v Touškově

Ondřej Cink (Primaflor Mondraker Genuins) a Anne Terpstraová z Nizozemska (Ghost Factory) potvrdili roli největších favoritů a ovládli druhý díl Českého poháru v cross country horských kol v Městě Touškov.

Cink na své oblíbené trati neponechal nic náhodě a v generálce na Světový pohár v Novém Městě na Moravě (11. – 14. 5.) brzy setřásl všechny soupeře. „Všechno je na dobré cestě. Sledoval jsem celou dobu svůj Garmin a čísla byla docela vysoká. Až jsem se trochu zalekl, protože závod byl tak o dvacet minut delší, než jezdíme svěťáky. Ke konci už to docela bolelo, ale zmáčkl jsem se, a i v posledním kole jsem si zkusil, co ve mně je. Myslím, že to dopadlo super,“ prozradil Cink.

Na trati ho zbrzdil jen jeden lehký pád. „Nevyjel jsem jeden výjezd, nevycvakl jsem nohu z pedálu a spadl jsem do kopřiv. Ale ztratil jsem tam maximálně 15 vteřin,“ přiznal. Výkon mu před SP na domácí půdě dodal sebevědomí. „Teď to chce trochu doladit formu, příští týden pojedu do Nového Města na dva tréninky, abych si pořádně najel trať a snad to klapne,“ dodal Cink po závodě s bohatou mezinárodní účastí včetně bikerů z Rakouska, Švýcarska, Slovenska, Německa, Nizozemska, ale i USA, Číny nebo Izraele.

V závodě žen dominovala nizozemská favoritka Anne Terpstraová způsobem start-cíl, když se svým největším soupeřkám vzdálila hned na začátku. „Možná to vítězství vypadalo lehce, ale zas tak snadné to nebylo. Za dva týdny máme Světový pohár v Novém Městě a chtěla jsem si otestovat, jak na tom jsem. S formou jsem spokojena, do Nového Města se moc těším, ale je jasné, že tam bude daleko větší konkurence,“ uvedla nizozemská vítězka.

Druhé místo obsadila domácí jednička Jitka Čábelická. „S výkonem můžu být spokojena. Trošku mě mrzí, že jsem s Anne nevydržela déle. Plán byl s ní jet, co to půjde, jenže hned na prvním kopci to vzalo za své… Ale pořád tam je směrem k Novému Městu prostor trošku potrénovat a něco s tím udělat. V kopcích by to mohlo být svižnější a ve sjezdech o něco jistější. Ale po třech závodech, které jsem teď měla v řadě za sebou, můžu být spokojena,“ přiznala bikerka stáje GAPP System – Kolofix. 

Směrem k domácímu Světovému poháru je optimistkou. „Dobrá zpráva je, že bych se měla dostat i do shorttracku. Je to první svěťák sezony. Úplně nevím, co přesně můžu čekat, ale půjdu do toho na plný plyn,“ dodala Čábelická.

Výsledky

Muži: 1. Cink (Primaflor Mondraker Genuins) 1:38:10, 2. Treudler (Švýc.) + 1:34, 3. Zaltsman (Izr.) +2:15, 4. Bernas (Pol.), 5. Škarnitzl (GAPP System – Kolofix) oba +2:40, 6. Markt (Rak.) +3:24. Stav ČP po 2 závodech: 1. Ulík (SR) 480, 2. Bernas, 3. Průdek (Cyklostar Pirelli) oba 390.

Ženy: 1. Terpstraová (Niz.) 1:26:33, 2. Čábelická (GAPP System – Kolofix) +4:39, 3. Holubová (Rouvy Specialized) +5:38, 4. Schrieversová (Něm.) +6:17, 5. Podgorská (Pol.) +6:33, 6. Li (Čína) +7:16. Průběžně: 1. Czeczinkarová (Berria Vittoria Factory Team) 490, 2. Schrieversová, 3. Srnská (Dukla Praha) obě 470.

Junioři: 1. Novotný (Dukla Praha) 1:05:49, 2. Swider (Pol.) +2:00, 3. Friedel (DK Bikeshop Racing Team) +2:38, 4. Vašut (Bike Pro Racing) +2:52, 5. Hojka (Express CZ Tufo Team Kolín) +3:23. Průběžně: 1. Hojka, 2. Novotný oba 540, 3. Friedel 510. 

Juniorky: 1. E. Hanáková (Hanak Sisters Cycling Academy) 1:05:39, 2. Beyerová (Rouvy Specialized) +55, 3. Bruchnerová (Maď.) +1:28, 4. Dušková (Czech MultiSport Coaching) +1:45, 5. Kroupová (Akademie cyklistických sportů) +3:21. Průběžně: 1. Hanáková 500, 2. Pernická (Bike Pro Racing) 460, 3. Beyerová 430.

Kadeti: 1. Bažant (CYKLOSTAR Pirelli) 42:50.

Kadetky: 1. Grohová (Author Team Stupno) 45:11.

FOTO: Pavel Křikava

Autor článku: Admin