Cyklokros

Boroš a Štěpánová druzí na Holých vrších

Boroš a Štěpánová druzí na Holých vrších

Tři podiová umístění vybojovali čeští cyklokrosaři ve druhém dílu seriálu Toi Toi Cup dnes na Holých Vrších. Na druhé vítězství v řadě nedosáhl Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), kterého dnes předčil Lander Loockx z Begie. Spolu s nimi vystoupil na stupně vítězů francouzský krosař Antoine Benoist. Ale mezi ženami za vítěznou Italkou Sara Casasolovou dojely Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers Team) a mladičká Tereza Tvarůžková (Expres Cz – Tufo Team Kolín).

Dvě cenná prvenství  podnicích druhé kategorie si do Itálie odveze Casasolová. Po triumfu na bahnité trati v Mladé Boleslavi nenašla přemožitelku ani dnes na okruhu na Holých Vrších. A to se jelo na zcela jiné trati. Ze zdejších kopců vody odplavala, takže okruh byl prakticky suchý, ale jak známo – z těch českých je rozhodně nejnáročnější svými tvrdými stoupáními.

Proto ani tak nepřekvapilo, že za ní skončily dvě domácí závodnice, které jsou spíše než krosařkami, vyznavačkami horských kol. V minulosti na této trati  Štěpánová dokázala i vyhrát, dnes její výkon stačil na druhé místo před Tvarůžkovou, obě získaly skalp úřadující evropské šampionky kategorie U23 Marion Norbert Riberolleové z Francie, která se musela spokojit se čtvrtým místem. Ani sobotní nejlepší česká žena Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou), které naopak zdejší okruh vůbec nesedí, nejela špatně a dokončila na šesté pozici.

Casasolová se hned po výjezdu od startu po asfaltové rovince dostala do na první místo a soupeřkám vůbec nedovolilaaby ji ohrozily. Dá se říci, že jak se vytvořilo pořadí hned v prvním kole, tak v něm závodnice dojely, až na malé výjimky, do cíle. 

„Nečekala jsem tak kvalitní konkurenci o to jsem více překvapená jak jsem dopadla. Víc jsem si snad ani nemohla přát. Jsem nadšená a musím přiznat, že se mi jelo dobře i technicky, udělalo mi to obrovskou radost. Pro mě je to super. Zítra odjíždím na závody Světového poháru do Nového Města na Moravě, takže jsem se snad skvěle rozjela,“ říkala v cíli Karla Štěpánová.

Po blátivé Mladé Boleslavi dnes museli jezdci zvládat především náročné výjezdy a v nich kraloval Loockx. Překvapivě za to vzal hned po startu a soupeřům dokázal poodjet. Sám projel cílem prvního kola, za ním s malým odstupem skupina osmi pronásledovatelů. Zatímco Belgičan se každým okruhem o několik vteřin soupeřům vzdaloval, ti po sobě spíše koukali kdo pojede místo toho aby spolupracovali a snažili se jej dojet.

Po třech okruzích měl Loocks náskok devět vteřin, pak patnáct, třiadvacet. Zájem jet měl ze skupiny pouze Boroš, kterého se drželi Francouzi Benoist a Steve Chainel a částečně ještě další belgický jezdec Seppe Rombouts, který však odpadal a zase se dotahoval, zatímco další již ztráceli více.

Strojové tempo udržel Loockx i nadále a při nájezdu do závěrečného kola měl k dobru před Borošem, za nímž se udržel již jen Benoist, půl minuty. I proto si mohl dovolit v závěru trochu polevit, ale bezproblémové vítězství si jasně pohlídal. Boroš si zase s přehledem dojel pro druhé místo, takže si svá pořadí vyměnili, ale v sobotu třetí Mickael Crispin z Francie na náročném okruhu dnes nestačil a dojel až osmý.

„Dnes to na vítězství nebylo, neměl jsem tak dobré nohy jako včera. Loocks za to vzal hned od začátku a odjel nám všem. Kluci spolupracovat nechtěli, vše nechávali na mě a sám jsem na to, se na něj dotáhnout, neměl. Celkově ale víkend mohu hodnotit kladně, první a druhé místo je na úvod sezony dobré,“ řekl Michael Boroš.

Výsledky:

Ženy:

1. Casasolová (It.) 43:51, 2. Štěpánová (Maloja Pushbikers Team) +28, 3. Tvarůžková (Expres Cz – Tufo Team Kolín) +48, 4. Norbert Riberolleová (Fr.) +1:34, 5. Vanderbekenová (Belg.) +1:47, 6. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) +2:10.

1. Loockx (Belg.) 1:03:08, 3. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) +16, 3. Benoist (Fr.) +29, 4. Chainel (Fr.) +43, 5. Rombouts (Belg.) +48, 6. Lelandais (Fr.) +54, …11. Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) +1:51, 13. Camrda (ČEZ Cyklo Team Tábor) +2:25.

Junioři:

1. Stránský (IVAR CS – Author Team) 38:53, 2. Vanderlinden (Belg.) +9, 3. M. Kopecký (Galant – Pauwels Sauzen) +15.

Juniorky:

1.Kopecky (LRTV Swift) 40:22, 2. Hladíková (IVAR CS – Author Team) +34, 3. Cancianiová (It.) +1:13.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha