MTB

Cizinci kralovali na Strabag Cup v Brně

Cizinci kralovali na Strabag Cup v Brně

Finálový závod Strabag Cupu – Českého poháru v cross country v Brně přilákal na  start nesmírně silnou konkurenci a podniku kralovali cizinci. Z vítězství se radovali Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) a Nizozemka Anne Terpstraová (Ghost Factory Racing). Z našich závodníků si nejlépe vedla čtvrtá mezi ženami Jana Czeczinkarová (Liv Mistral Cycling) a v závodu mužů Jan Vastl (Maloja Pushbikers MTB), který dojel osmý. 

V prestižní kategorii mužů se sešla taková konkurence, kterou zatím žádný závod Strabag Cupu v historii neměl. Na startu mužů byli jezdci z dvanácti zemí a rozhodně nebyli jen do počtu, ale zcela naopak, ve startovním poli byla celá řada světových es.

Do pátého kola jezdilo pohromadě vepředu devět bikerů a mezi nimi i nejlepší Čech Ondřej Cink. Bohužel jej v polovině závodu potkal defekt a propadl se až do poloviny druhé desítky pořadí. V ten moment se rozhodoval závod. Pořadí se přeskupilo a do šestého kola vjížděla na čele již jen trojice nejlepších Avancini, Francouz Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing) a italský závodník Nadir Colledani (Factory Racing). I tato trojice se ovšem rozdělila a do posledního kola jel již každý osamoceně.

Z Čechů zajel nejlepší závod Vastl, který sice nebyl hned od začátku ve vedoucí skupině, ale postupně se pořadím prokousával a dostal se až do elitní desítky. Cink dojel dvanáctý a bezpečně uhájil vítězství v celkovém pořadí Strabag Cupu, o dvě místa za ním skončil Lukáš Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) a šestnáctý byl Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz Praha).

„Sešla se zde skvělá konkurence, jsem spokojen jak s výkonem, tak s umístěním. Ale ideální to nebylo, minulý týden jsem jel Swiss Epic a pořád se cítím unavený. Ale dokázal jsem udržet tempo celou dobu, hlavně ve druhé půlce závodu. V té první jsem měl z trati trochu respekt, před rokem jsem zde ošklivě spadl v té kamenité sekci,“ říkal Jan Vastl.

Silná konkurence se sešla i v závodu žen. Svůj třetí start ve čtyřdílném seriálu proměnila ve třetí vítězství, navíc naprosto suverénní, nizozemská bikerka Anne Terpstraová (Ghost Factory Racing). Ta hned od startu nasadila rychlé tempo, které s ní udržela jen Polka Maja Wloszczowská (Kross Racing Team), ale vydržela ho jen dvě kola a pak již si jela Terpstraová svůj sólo závod.

Za nimi jely Slovinka Tanja Žakeljová a Jitka Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team). Česká jednička však dnes neměla svůj den a nejenže vypadla z boje o stupně vítězek, ale nakonec skončila až šestá. Ale i to jí bohatě stačilo na obhajobu celkového vítězství v Strabag Cupu.

Naopak nejlépe se popasovala se zahraniční konkurencí Jana Czeczinkarová (Liv Mistral Cycling). Sice neodstartovala nejlépe, ale v průběhu závodu se posunula až na třetí pozici. Tu však nakonec neuhájila, když se zpět na bronzový stupeň vrátila Žakeljová. Velmi dobře si vedla i mladá Tereza Sásková (Rouvy Specialized). Od začátku jezdila v první pětici, ale poté ji trochu došly síly a závod dokončila dvanáctá, ale jako první ze závodnic kategorie U23.

„Mám strašnou radost, protože jsem po startu udělala strašnou botu, škrtla jsem si tam o někoho řídítkama a odjížděla jsem úplně poslední. Pěkně jsem se vytrestala, dostat se znovu dopředu bylo hodně náročné. Vůbec jsem nečekala, že by to nakonec mohlo dopadnout takto. Proto za mě super výkon a mám velikou radost,“ říkala v cíli Jana Czeczinkarová. „Dokázala jsem Tanju (Žaklejovou) i dojet, trochu jsem si to dávala, pak jsme se i střídaly, ale ztuhly mě nohy a soupeřka mi ujela,“ dodala nejlepší česká žena v závodě.

Závod juniorů ovládli mladíci z Dánska. Zvítězil Tobias Lillelun před Oliverem Solvhojem, třetí skončil Němec Lennart-Jan Krayer. První z Čechů byl čtvrtý Jan Sáska (Rouvy Specialized) a to mu zajistilo celkové prvenství v seriálu když se dostal před Davida Šulce (IVAR CS – Author Team), který dnes dojel až devátý. Mezi juniorkami vyhrála Polka Matylda Szczecinská, ale druhé místo Anety Novotné (Adastra Cycling Team) ji posunulo k celkovému vítězství v konečném pořadí, když předstihla dosud vedoucí Adélu Holubovou (kola-bbm.cz), která dnes dojela čtvrtá.

Výsledky:

Muži:

1. Avancini (Braz.) 1:28:40, 2. Marotte (Fr.) +23, 3. Colledani (It.) +1:06, 4.  Rodriguez Cuede (Šp.) +1:32, 5. Eggar (Něm.) +1:35, 6. D. Braidot (It.) +1:51,… 8. Vastl (Maloja Pushbikers MTB) +2:11, 12. Cink (Kross Racing Team) +3:33, 14. Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +4:01, 16. Škarnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz Praha) +4:52.

Konečné pořadí (po 4 závodech):
1.Cink 1020, 2. Vastl 920, 3. Škarnitzl 830.

Ženy:

1. Terpstraová (Niz.) 1:30:39, 2. Wloszczowská (Pol.) +1:30, 3. Žakeljová (Slovin) +3:11, 4. Czeczinkarová (Liv Mistral Cycling) +3:49, 5. Martínezová (Šp.) +4:17, 6. Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +4:47.   

Konečné pořadí (po 4 závodech):
1.Čábelická 1050, 2. Czeczinkarová 920, 3. Terpstraová 900.

Junioři:

1. Lillelun 1:09:12, 2. Solvhoj (oba Dán.) +55, 3. Krayer (Něm.) +1:42, 4. Sáska (Rouvy Specialized) +1:47, 5. Lindquist (Švéd.) +1:50, 6. Klemenčič (Slovin.) +2:54.

Konečné pořadí (po 4 závodech):

1. Sáska 1040, 2. Šulc (IVAR – CS Author Team) 1000, 3. Žvak (EXPRES CZ – Merida Team Kolín) 780.

Juniorky:

1.Szczecinská (Pol.) 1:08:37, 2. Novotná (Adastra Cycling Team) +6, 3. Pesseová (It.) +7, 4. Holubová (kola-bbm.cz) +1:09, 5. Bedrníková (Expres CZ – Tufo Team Kolín) +1:19, 6. van Thielová (Něm.) +2:05.

Konečné pořadí (po 4 závodech):

1.Novotná 1090, 2. Holubová 1080, 3. Bedrníková 900.

FOTO Jiří Greif

Autor článku: Jaroslav Cícha