Silnice

Adam Ťoupalík devátý na ME

Adam Ťoupalík devátý na ME

Na medaili nedosáhl, přesto na evropském šampionátu ve francouzském Plouay dosáhl skvělého výsledku. Čerstvý mistr České republiky Adam Ťoupalík z týmu Elkov Kasper skončil v silničním závodě hromadným startem na vynikajícím devátém místě, ve shodném čase jako vítězný Ital Giacomo Nizzolo.

O medailích se rozhodovalo až v dramatickém spurtu hlavní skupiny a evropské zlato opět slaví italská reprezentace. Adam Ťoupalík dojel na 177,5 km dlouhé trati devátý a vyrovnal výsledek Jana Bárty z pondělní časovky.

Jedenatřicetiletý Nizzolo těžil z výborné týmové práce italské reprezentace a navázal na víkendové vítězství na národním šampionátu. Spolujezdec Romana Kreuzigera z týmu NTT v závěru těsně porazil další elitní spurtéry Arnauda Démarea z Francie a Němce Pascala Ackermanna. Čtvrtý skončil největší favorit závodu Mathieu van der Poel z Nizozemska. Italská nadvláda na evropských šampionátech tak pokračuje. Před dvěma lety vyhrál Matteo Trentin, loni Elia Viviani.

Z dalších českých jezdců byl ještě ve skupině Dominik Neuman na 17. místě, s nepatrným odstupem osmi vteřin dojel jedenatřicátý Daniel Turek, Michael Kukrle a Jan Bárta již měli ztrátu značnou. Právě Bárta a Petr Vakoč se ocitli v hromadném pádu a to jejich vystoupení poznamenalo. Vakoč sice po něm zaké pokračoval, ale vzhledem k dalšímu programu nakonec závod nedokončil.

„Jsem spokojen. Myslel jsem si, že závod bude mít jiný průběh, hlavně na okruhu v závěru se moc nezávodilo. Sprint byl hodně rychlý a to mě příliš nevyhovovalo. Kluci mi pomohli, aspoň do desítky to vyšlo. Zdejší závěr se nedá srovnávat s tím v Mladé Boleslavi. Tam to bylo do tahu, zde vyloženě pro elitní sprintery o čemž svědčí pořadí prvních pěti,“ řekl Adam Ťoupalík.

„Já myslím, že kluci jeli výborně. Na čem se domluvili to splnili a pomohli Ťoupalíkovi, který má velmi dobrou formu a zde to jen potvrdil. Kluci dokázali, že mohou závodit se světovou špičkou a já jsem spokojen,“ dodal trenér Tomáš Konečný.

I závod žen U23 se rozhodoval v hromadném spurtu a italský den strvrdila zlatem Elisa Balsamová, která vyhrála před Loneke Unekenovou z Nizozemí a Dánkou Emmou Cecilií Jörgensenovou. Češky na nejlepší nestačily. Veronika Jandová byla klasifikována na 61. místě, Petra Ševčíková šampionát nedokončila.

Vakoč a dvě kola před koncem Bárta

Výsledky:

Ženy U23 (81,9 km):

1. Balsamová (It.) 2:15:27, 2. Unekenová (Niz.), 3. Jörgensenová (Dán.), 4. Kochová (Něm.), 5. Olaussonová (Švéd.), 6. Vasová (Maď.) všechny stejný čas, …61. Jandová +8:54, Ševčíková (obě ČR) nedokončila.

Muži elite (177,5 km):

1. Nizzolo (It.) 4:12:23, 2. Démare (Fr.), 3. Ackermann (Něm.), 4. M. van der Poel (Niz.), 5. Stuyven (Belg.), 6. Ballerini (It.), …9. A. Ťoupalík, 17. Neuman všichni stejný čas, 31. Turek +8, 67. Kukrle +5:30, 93. Bárta +9:36, Vakoč (všichni ČR) nedokončil.

FOTO Tomáš Konečný, Jan Brychta

2019 UEC Road European Championships Alkmaar – Men Elite Road Race 172 km – 11/08/2019 – – photo Dario Belingheri/BettiniPhoto©2019

Autor článku: Jaroslav Cícha