Silnice

Machačová získala svůj druhý titul v silničním závodu

Machačová získala svůj druhý titul v silničním závodu

Velezkušená Jarmila Machačová z Dukly Praha vybojovala v Mladé Boleslavi titul české šampionky v  v silničním závodu. Na trati dlouhé 86 kilometrů své soupeřky porazila rozdílem třídy, po samostatném úniku přijela s náskokem přes dvě minuty před obhájkyní loňského zlata Terezou Neumanovou (Česká spořitelna – Accolade), bronz získala další cyklistka Dukly Praha Nikola Bajgerová. Juniorskou mistryní se stala Tereza Obořilová z GT Opoortunity Brno.

Ve společném šampionátu českých a slovenských cyklistek vyrazilo na trať 49 závodnic včetně juniorek. Po startu v Mladé Boleslavi vyrazil peloton na okruh, který startující absolvovali osmkrát. Dlouho jel peloton pohromadě a tempo se zrychlilo až ve druhé polovině závodu. To se vepředu vytvořila sedmičlenná skupina největších favoritek s trojnásobným zastoupením závodnic v černých dresech Dukly Praha což předurčilo další vývoj závodu.

Necelých třicet kilometrů zkoušela rozjet ve stoupání tempo pro Teerezu Korvasovou (Dukla Praha) ostřílená Machačová, ale v té době nastoupila Neumanová. Na vrcholu kopce se ale tempo zpomalilo a Machačová překvapivě vyrazila do samostatné akce. Soupeřky ji nechaly rychle získat půlminutový náskok, její dvě kolegyně ve skupině bez problémů likvidovaly nástupy dalších soupeřek. Machačová jela své strojové tempo a náskok narůstal a v cíli byl značný – přes dvě minuty.

„Měli jsme ve skupině přečíslení a vždy je nejlepší útočit na kopci. Kdybychom to tak neudělali, trak by to bylo špatné. Soupeřky byly překvapené, ani já nepočítal, že by hned první nástup mohl vyjít,“ řekl trenér Dukly Praha Milan Kadlec.

Machačová získal svůj první titul na silnici již před čtrnácti lety v časovce, potom ještě přidala z jízdy proti chronometru druhý a před dvěma lety se poprvé radovala v závodu s hromadným startem.  „Chtěla jsem to rozjet holkám, ale ve stoupání na Týnec to nevyšlo. Na kopci se to zastavilo, a tak jsem jela. Skvěle fungovala týmová spolupráce. Ten první titul před dvěma lety byl skvělý, ale ten dnešní má pro mě zvláštní význam. Umřela mi nejlepší kamarádka a poslední dva kilometry jsem na nic jiného nemyslela, jen na ni a taky i jí zlato patří,“ řekla Jarmila Machačová, která nyní zamíří do Plouay do Francie, kde pojede mistrovství Evropy. „“Doufám, že i tam se mi podaří zajet nějaký dobrý výsledek,“ dodala nyní již majitelka téměř třiceti domácích titulů a bývalá světová šampionka z bodovacího závodu na dráze.

Mistryně z časovky Nikola Nosková (Équipe Paule Ka) dojela dnes čtvrtá, slovenskou šampionkou se stala Tereza Medveďová (WCC Team).

Výsledky:

Ženy (86 km):

1. Machačová (Dukla Praha) 2:23:50, 2. Neumanová (Česká spořitelna – Accolade) +2:07, 3.  Bajgerová (Dukla Praha) +2:08, 4. Nosková (Équipe Paule Ka) +2:12, 5. Korvasová (Dukla Praha) +2:13, 6. Hájová (Bepink) +2:37.

Juniorky (86 km):

1. Obořilová (GT Opoortunity Brno) 2:27:32, 2. Zemanová (IVAR CS – Author Team) +3, 3. Lochmanová (TUFO Pardus Prostějov) +7:07, 4. Hejhalová (Dukla Praha) +7:08, 5. Bártová (TUFO Pardus Prostějov) +9:00, 6. S. Džerengová (Dukla Praha) +9:07.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha