Silnice

Startuje Škoda Auto mistrovství ČR a SR. S hvězdami slibuje parádní show

Startuje Škoda Auto mistrovství ČR a SR. S hvězdami slibuje parádní show

Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, Jan Hirt, Josef Černý, ale i další borci působící v elitních zahraničních stájích, stejně jako domácí týmová jednička Elkov Kasper,budou ozdobou Škoda Auto mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice, které se koná od čtvrtka do soboty v Mladé Boleslavi.

Tam se nakonec šampionát přesunul z Opočna, kde se měl konat v původním červnovém termínu, ale kvůli Covid 19 byl přeložen na srpen. „Museli jsme narychlo shánět jiného pořadatele, což se svazu nakonec podařilo. Hlavně díky partnerství se Škoda Auto a podpoře u města Mladá Boleslav. Všem za to děkujeme,“ řekl prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek. „Věřím, že to bude skvělé mistrovství se spoustou atraktivních závodů, výbornou organizací i zázemím, a všichni si přijdou na své,“ dodal.

Šampionát otevřou ve čtvrtek časovky, muži elitní kategorie se vydají na trasu dlouhou 40 km v 17 hodin. Titul obhajuje Jan Bárta z týmu Elkov Kasper a znovu bude patřit k velkým favoritům na zlato. Pokud by obhájil, získal by už své sedmé časovkářské zlato z domácího šampionátu.

Na paty by mu měl šlapat zejména Josef Černý z týmu CCC, který se stal mistrem v časovce před dvěma lety. Na titul mezi muži U23 si určitě brousí zuby Bártův stájový kolega Jakub Otruba. Oba závodníci Elkov Kasper pojedou na šampionátu jen časovku, pak se budou přesouvat do Francie, kde už v pondělí startují v časovce na mistrovství Evropy.

V sobotu hned od rána vypuknou boje v silničních závodech. Asi největší pozornost bude upřena k bojům českých a slovenských mužů, kteří se ve 14 hod. vydají na trasu o celkové délce 192 km.

„Okruh je na naše poměry dost náročný a může se klidně stát, že se v posledním kopci ten nejsilnější zvedne a do cíle přijede sám. Ale je jasné, že závodníci Elkov Kasper budou chtít využít početní převahu a své největší soupeře z řad profesionálů působících venku unavit. Otázkou je, jestli se kluci ze zahraničních týmů budou schopni trochu domluvit,“ odhadoval vývoj závodu reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Z týmu Elkov Kasper obhajuje titul František Sisr. „Zisk titulu je naším velkým cílem. Rádi bychom využili početní převahu, ale roli lídra jednoznačně stanovenou nemáme. Uvidíme podle průběhu závodu, jak se bude vyvíjet a jak se kdo z kluků bude cítit,“ uvedl ředitel týmu Elkov Kasper Vladimír Vávra.

Z borců z elitních zahraničních týmů nebudou na startu chybět Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step), Petr Vakoč (Alpecin-Fenix), Josef Černý nebo Jan Hirt (oba CCC) či Daniel Turek (Israel Cycling Academy).

Petr Vakoč už titul ze závodu s hromadným startem získal před pěti lety v Žilině a v posledních letech je v kombinaci s časovkou nejúspěšnějším českým závodníkem co do počtu medailí. „Moc rád bych titul získal, je to můj velký sen. Od toho mého jediného už uteklo dost let. Vím, že to bude moc těžké, ale nechám tam úplně všechno,“ prozradil Vakoč, který už si okruh pro šampionát s předstihem projížděl. Letos se představí pouze v silničním závodě, na časovku by se podle svých slov nestihl připravit, protože kvůli nabitému programu přiletí do Čech až ve středu večer.

Chybět nakonec budou Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) a Roman Kreuziger (NTT Pro Cycling). Oba pojedou Tour de France, která začíná 29. srpna a jejich týmy jim kvůli prevenci start na šampionátu nedoporučily.

V případě Kreuzigera to jeho tým dokonce zakázal. „Máme poměrně striktní opatření, drží nás v bublině. Chtějí nás mít co nejvíc chráněné. Zakázali nám mistráky. Chtějí, abychom omezili cestování, co nejlíp se připravili na Tour a přišli do kontaktu s co nejmenším počtem lidí. Takže budu všem závodníkům držet na dálku palce,“ prohlásil Kreuziger, který bude až do příští středy trénovat v Itálii a pak se týmovým autobusem přesune do Nice, kde startuje Tour.

Celý šampionát bude provázet bohatý doprovodný program včetně koncertů skupin Čechomor či Slza, v sobotu se uskuteční i Jízda legend čs. cyklistiky, do níž se zapojí ikony jako Daler, Svorada, Padrnos a mnoho dalších. S nimi si mohou krátkou trať zajet i všichni příchozí na jakýchkoliv kolech.

Celý závod elitní mužské kategorie bude od 13.50 hod. živě vysílat kanál ČT Sport!

Program šampionátu

Čtvrtek – 14.00: časovka juniorek (11 km), 15.00: časovka žen (20 km), 17.00: časovka mužů +U23 (40 km).

Sobota – 9.00: silniční závod juniorek a žen (86 km), 14.00: silniční závod mužů +U23 (192 km).

Autor článku: csc-admin csc-admin