Silnice

Světový šampionát na silnici je zrušen

Světový šampionát na silnici je zrušen

Mistrovství světa v silniční cyklistice, které se mělo uskutečnit ve švýcarském Aigle-Martigny neuskuteční. Organizátorům šampionátu v termínu od 20. do 27. září znemožnilo rozhodnutí švýcarské vlády, která prodloužila platnost opatření proti šíření koronaviru do 30. září, které původně pro akce s účastí více než tisícovky lidí mělo platit do konce srpna.

Pořadatelé naopak věřili ve zmírňování opatření. Vzhledem k nepříznivému vývoji epidemiologické situace v zemi v posledních týdnech došlo k opaku. K tomu se se postupně rozšířil seznam zemí, jejichž občané musí po příjezdu do Švýcarska do povinné karantény. Momentálně je na něm 45 států.

„Jedenáct závodů během osmi dní, specifika závodění na okruhu a neustálý pohyb fanoušků znemožňující dodržování odstupů, to vše představuje nepřekonatelné překážky,“ uvedli pořadatelé v prohlášení.

Prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) David Lappartient v červenci prohlásil, že neexistuje žádný plán B pro případ, že se ve Švýcarsku nebude moci závodit. Podle středečního prohlášení stále však existuje možnost, že se na poslední chvíli podaří najít náhradní dějiště. Jako jedna z variant přichází podle médií v úvahu Itálie.

UCI oznámila, že konečné rozhodnutí o případném přesunu padne nejpozději 1. září. „Vzhledem ke sportovní důležitosti mistrovství světa pro cyklistiku chce UCI potvrdit, že stále pracujeme na nalezení alternativního projektu, abychom zajistili, že se letos mistrovství uskuteční. Prioritou je dějiště v Evropě a původní termín,“ uvedla UCI v prohlášení.

Případně se nemusí uskutečnit kompletní plánovaný program. „UCI bude hledat místo, které by nabídlo podobně náročné tratě jako Aigle-Martigny a které by tím pádem vyhovovalo stejnému typu jezdců, kteří se chystali závodit ve Švýcarsku,“ dodala UCI.

Přeložení na příští rok nepřichází v úvahu. Pořadatelé cyklistického MS jsou totiž určeni na dlouho dopředu. A Švýcaři se mají opět dočkat v roce 2024, kdy šampionát uspořádá Curych. Následně se pojede v Belgii (2021), Austrálii (2022) a Skotsku (2023). Pro rok 2025 bylo MS přiděleno Africe, aniž by bylo přesně určeno místo konání.

Více na: https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/the-uci-provides-update-on-2020-uci-road-world-championships

Autor článku: Jaroslav Cícha