BMX

Premiérový šampionát ve Freestyle BMX Park

Premiérový šampionát ve Freestyle BMX Park

Premiérový šampionát v olympijské disciplíně – Freestyle BMX Park – se uskutečnil o víkendu v Brumově-Bylnici. V napínavých finálových jízdách se nakonec nejlépe předvedl Tomáš Beran, který zajel čistou jízdu plnou obtížných triků. Druhý skončil Martin Habada, jenž vsadil spíše na styl, výšku, celkovou návaznost a využití parku, bronz si vyjel Zdenda Pešek, který rovněž předvedl velmi dobrý výkon. Šampionát se konal pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a Českého svazu cyklistiky (ČSC).

Freestyle BMX je extrémní cyklistická disciplína, při níž jezdci využívají parku sestaveného z různých překážek a snaží se svou jízdu vyplnit akrobatickými triky a technickými prvky. Jedná se tak o divácky velmi atraktivní sport. To se potvrdilo i v Brumově-Bylnici, kde fanoušci vytvořili výbornou atmosféru. Není divu, díky záštitě UCI si mohli jezdci ze závodu odvézt kvalifikační body pro účast na Světovém poháru, proto ze sebe dostali maximum a předváděli triky, při nichž tuhla krev v žilách. Závodilo se ve čtyřech kategoriích a už kvalifikační jízdy dávaly tušit, že finále bude ohromné.

Kategorie těch nejlepších Elite men (muži od 15 let), byla nabitá mnoha talentovanými jezdci a do poslední chvíle tedy nebylo možné předpovědět, kdo se stane vítězem. V této kategorii klade porota obzvláštní důraz na čistotu jízdy, celkovou návaznost, obtížnost triků a využití parku. Závodníci si proto musí předem jízdu promyslet a zhodnotit, které triky zapojí a které naopak vynechá, protože jsou příliš riskantní.

Kategorii Junior, ve které závodí jezdci do 12 let včetně, jasně ovládl místní jezdec František Bližňák, který letos vyhrál českou sérii závodů LZN (lokální závody s nominační hodnotou). Bylo vidět, že František v brumovském parku poctivě trénuje – oproti ostatním jezdcům dělal triky téměř na každé překážce, jeho jízda byla ucelená a logicky navazovala.

V kategorii Expert (pro jezdce ve věku 13-14 let) byly hlavními adepty na vítězství Adam Hradil a Ondřej Baranec, kteří se v rámci série závodu LZN průběžně střídali na první příčce. Nakonec zvítězil druhý jmenovaný, kterému více vyhovovala velikost překážek a umožnila mu provádět triky v opravdu velkých výškách. Celkově předvedl čisté jízdy a zapojil dokonce backflip (salto vzad), což se v této kategorii vidí zřídkakdy.

Mohlo by se zdát, že Freestyle BMX je čistě mužskou záležitostí. Jízdy kategorie Elite women (ženy od 15 let), ale všem ukázaly, že i dámy mají v této adrenalinové disciplíně velké slovo. V posledních letech byla hlavní favoritkou Nikol Přikrylová, která Českou republiku reprezentovala na řadě zahraničních závodů a zúčastnila se dokonce letních olympijských her mládeže Buenos Aires 2018. Na mistrovství České republiky ji ale překvapivě překonala Kateřina Jalůvková, která se jeví jako nový velký talent české BMX scény.

Porota byla složena ze zkušených českých jezdců – tvořil ji Kryštof Mach, Jakub Hlubocký a Jan Šaml, který jako porotce působil třeba také na mistrovství světa v Anglii.

Výsledky:

Junior:

1. Bližňák, 2. Hybler, 3. Rola.

Expert:

1. Baranec. 2. Hradil, 3. Meloun

Elite women:

1. Jalůvková, 2. Přikrylová, 3. Knapíková.

Elite men:

1.Beran, 2. Habada, 3. Pešek.

FOTO Petr Procházka

Autor článku: Jaroslav Cícha