BMX

Premiérový šampionát ČR ve freestyle BMX Park

Premiérový šampionát ČR ve freestyle BMX Park

Kdo se stane mistrem České republiky ve Freestyle BMX Park pro rok 2020? To zjistíme už na začátku srpna. První mistrovství České republiky ve freestyle BMX Park pod záštitou Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a Českého svazu cyklistiky (ČSC) je zásadní událostí v tomto sportu, které je mimo jiné hlavním kritériem pro výběr české reprezentace.

Závod se uskuteční v sobotu 8. srpna v Bikeparku Brumov, který je svou variabilitou překážek ideálním místem pro uskutečnění závodu této úrovně. Součástí budou také školení porotci a v hlavní řadě samozřejmě jezdci bojující o titul mistra České republiky. Domácí šampionát je zásadní z hlediska bodování a následného výběru a účasti reprezentačních jezdců na světových závodech a tréninkových výjezdech.

Jezdci za své výsledky na MČR získají potřebné body, které jim umožní účast na Světovém poháru a následně mistrovství Evropy a mistrovství světa. Tyto body jsou zároveň hlavním kritériem pro výběr reprezentace na největší světovou sportovní událost, samotné olympijské hry. Freestyle BMX Park je extrémní sport, při němž jezdec na svém „20“ kole využívá parku sestaveného z různých překážek a snaží se svoji jízdu vyplnit akrobatickými triky a technickými prvky.

 Parkem se skutečně rozumí sportoviště s velkým množstvím překážek různých tvarů a velikostí, nikoli vyrovnaný travnatý povrch s lavičkou na piknik. Od běžného kola lze Freestyle BMX kolo rozlišit snadno díky jeho menší velikosti. Počátky Freestyle BMX v České republice se začaly psát okolo roku 1992. V té době byla dostupná pouze kola určená pro bikros a kluci si museli kola sami upravovat. Od té doby se toho hodně změnilo.

Až v roce 2000 proběhlo první neoficiální mistrovství České republiky. A v roce 2020 tady máme mistrovství, ze kterého možná vyjdou budoucí hvězdy české reprezentace na letní olympijské hry v Tokiu. Samotné hodnocení závodu však bývá vždycky velký oříšek. Tři až pět nezávislých rozhodčích hodnotí profesionálně a nestranně jednotlivé jízdy u kterých rozhoduje jak četnost triků a jejich provedení, tak i celkové využití parku.

Přijďte sami posoudit, jak těžké to rozhodčí mají, podpořit jezdce, z jejichž triků se vám zamotá hlava a užít si akci, kde adrenalin teče proudem a na kterou budete ještě dlouho vzpomínat.

Program MČR – Bikepark Brumov (Brumov-Bylnice, Zlínský kraj)

12:00 – start kvalifikací

16:00 – start finále

17:30 – start finále Ekategorie Elite

19:00 – Vyhlášení výsledků

FOTO Miroslav Tkadlec

Autor článku: Jaroslav Cícha