Silnice

Mládežnický silniční šampionát v Plzni

Mládežnický silniční šampionát v Plzni

Sotva odezněl domácí šampionát mládež ve vytrvalostních disciplínách v Plzni, již se o slovo hlásí mistrovství mládeže na silnici a o medaile se opět pojede v západočeské metropoli. Časovky a silniční závody se uskuteční od 13. do 16. srpna. A pořadatelé z Roman Kreuziger Cycling Academy slibují, že mistrovství ČR bude mít parametry šampionátu dospělých.

Mají zkušenosti z uspořádání mistrovství republiky dospělých v roce 2018 a jsou přesvědčeni, že věnovat mládeži maximální pozornost je správné, protože tudy vede cesta k úspěchu v dospělých kategoriích. Proto chtějí šampionát mládeže pojmout velkoryse, že si s dospělým mistrovstvím v ničem nezadá. Ve čtvrtek 13. srpna odjedou všechny kategorie včetně juniorů časovku, v sobotu 15. a v neděli 16. srpna silniční závod. Neděle je vyhrazena pouze pro kadety a juniory.

Časovka má start i cíl v Kyšicích a trasa vede z Kyšic jižním směrem na Letkov, kde je před kruhovým objezdem obrátka, závodníci se vrátí do Kyšic a pokračují severním směrem na Dýšinu. U vjezdu do areálu I.P.P.E. se opět otočí a vrátí se do prostoru startu a cíle. Délka trasy je 10,5 kilometru, pouze junioři ji pojedou dvakrát. „Časovky jsme chtěli jet jinde, ale nedostali jsme povolení. Naštěstí se podařilo najít tuto trať, která bude navíc hodně spravedlivá,“ říká šéf organizačního týmu Petr Kubias.

I silniční závod bude mít centrum v Kyšicích. Odtud se cyklisté vydají západním směrem na Červený Hrádek, dále směrem až do Chrástu. Tady se cyklisté stočí na jih a přes Dýšinu dojedou do cíle po 12,1 km. Jednotlivé kategorie absolvují tenhle okruh samozřejmě v odlišném počtu, od jednoho pro mladší žákyně až po jedenáct okruhů pro juniory.

Jde o zvlněný okruh, kde nejnižší a nejvyšší bod trati dělí 70 výškových metrů, ale protože se jede v podstatě nahoru dolů, na jednom okruhu vystoupají závodníci 190 metrů. Pro juniory to znamená víc jak dva tisíce výškových metrů za celý závod. Poslední kilometr je do mírného stoupání, což by nemělo příliš vyhovovat klasickým sprinterům.

„Ti, co skončí na stupních vítězů, obdrží věcné ceny. Ale podstatné je, že vítězové ve všech kategoriích – a každá pojede zvlášť, nebudeme je spojovat – by měli obdržet medaili, mistrovský dres a na jejich počest zazní státní hymna,“ říká Petr Kubias.

Autor článku: Jaroslav Cícha