BMX

Hvězdy českého BMX se setkaly s fanoušky na FORBIKES

Hvězdy českého BMX se setkaly s fanoušky na FORBIKES

Největší hvězdy české reprezentace BMX dorazily na cyklistický veletrh FORBIKES, který od pátku do neděle proběhl na výstavišti PVA Expo v Praze Letňanech. Iveta Miculyčová, Sabina Košárková nebo Tomáš Beran se v rámci bohatého doprovodného programu sešli s fanoušky na besedě, kam dorazil i reprezentační trenér Lukáš Tamme.

Moderátor Jan Valenta, bývalý závodník, nyní organizátor nejrůznějších freestylových cyklistických akcí, vyzpovídal všechny hvězdy. Nejvíce v kurzu byly samozřejmě dvě mladé zástupkyně ženského pohlaví.

Iveta Miculyčová je úřadující Královnou české cyklistiky, loňskou mistryní Evropy a bronzovou z mistrovství světa v disciplíně Park ve Freestyle BMX. Sabina Košárková je bronzovou medailistkou z juniorské kategorie na MS v BMX Race (bikros) a na světovém šampionátu v pumptracku v Chile byla dokonce druhá mezi elitou. Tomáš Beran je čtvrtým mužem loňského evropského šampionátu ve freestyle BMX v disciplíně Park a několikanásobným mistrem republiky.

S jakými plány vstupují do sezony největší hvězdy českého BMX? „Určitě bych na mistrovství Evropy v Polsku ráda obhájila titul a uvidíme, na co budu mít na světovém šampionátu ve Skotsku. No a dlouhodobým cílem je kvalifikace na olympiádu v Paříži, kam mám dost blízko,“ řekla Miculyčová. „Sezona bude náročná, čeká mě i řada dalších závodů ve Francii, Španělsku, ale i v Japonsku nebo jižní Americe,“ prozradila.

To samé platí i pro Košárkovou. „Kromě závodů v BMX bych se ráda znovu dostala i na mistrovství světa v pumptracku a do toho chci zkusit pár závodů ve sjezdu. Bude toho dost, ale na sezonu se těším,“ uvedla úspěšná bikrosařka, které je stejně jako Miculyčové pouhých 17 let, takže obě mají kariéru ještě před sebou.

Iveta Miculyčová už získala dvě velké medaile, co ji žene dál? „Olympiáda a taky chci získat víc titulů. Věřím, že když se bude dařit, získám nové sponzory a budu slavná,“ dodala s úsměvem.

Obě mladé závodnice si pochvalují zázemí, jaké jim na reprezentačních akcích vytváří Český svaz cyklistiky. „Být v reprezentaci je prostě nejvíc. Dostanu se na skvělé mezinárodní závody a opravdu si to užívám. Jsem za tu podporu moc ráda,“ přiznala Sabina Košárková.

V závěru akce pak Iveta Miculyčová předala za podpory společnosti SAZKA a.s. nové BMX kolo mladé závodnici z Pardubického kraje, s kterou se pravidelně potkává na místí BMX rampě. Společně pak reprezentanti fanouškům podepsali a rozdali dárkové předměty od Českého svazu cyklistiky.

FOTO: Ondřej Vala

Autor článku: Jan Krůta