Silnice

Silniční šampionát: vše je připravené, čeká se jen na vítěze

Silniční šampionát: vše je připravené, čeká se jen na vítěze

Škoda Auto mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice 2020 se uskuteční v Mladé Boleslavi, městě sportu a volnočasových aktivit, a to ve dnech 20. srpna (časovka) a 22. srpna (hromadný závod). Na start se postaví většina, jak našich, tak slovenských, nejlepších cyklistů současnosti, včetně těch z WorldTour.

Pořadatelé samozřejmě doufají, že se na trati objeví opravdu kompletní česká a slovenská elita a hlavně, že se kolem velmi náročné trati sejde co nejvíce diváků. Byla by totiž určitě „ŠKODA“ se nepřijít podívat. Jinak řečeno, že to bude šampionát se vším všudy, tratě jsou opravdu náročné.

„I když se časovka jede téměř na rovině a má na trati jen pár technických pasáží, hlavně v zatáčkách, a také vzhledem k tomu, že je celá po téměř novém povrchu, a tam, kde ne, se již opravuje, jev téměř nevídaný, který se pořadatelskému týmu povedl. Ale jak jsem již říkal, bez podpory města Mladé Boleslavi by se to nikdy nepovedlo. Pole a příkopy budou posekané, tak je jasné, že největším pomocníkem chronometru a tedy protivníkem a nepřítelem závodníků, bude velmi pravděpodobně vítr v absolutně otevřené krajině. No máme se na co těšit,“ říká za organizátory Michal Kopecký.

Ve čtvrtek odstartuje první juniorka ve 14:00, první žena v 15:00 a první muž vyrazí na trať v 17:00. Dojezd posledního závodníka bude kolem 19:30. V sobotu se na start silničního závodu postaví ženy Elite společně s juniorkami přesně v 9:00, hlavní závod bude od 14:00 pro kategorie mužů Elite a kategorie U23, samozřejmě společně se slovenskými jezdci.

A zde o trati radši ani nemluvě. Tady o vítr určitě až zase tolik nepůjde. Ale málo vyzávodění účastníci budou muset pokořit dva velmi náročné kopce. Na jednom z nich se jezdí i mistrovství automobilů do vrchu, jenže kola s pomocným motorkem nejsou dovolena. A zdolat kopec budou muset hned několikrát. Bez toho to prostě nepůjde. Těžká to zkouška adeptů republikových titulů pro rok 2020. A co teprve taktika, jak česká, tak možná i česko-slovenská. No uvidíme.

A kdyby se snad nějaký fanoušek nemohl přijet do Mladé Boleslavi podívat, pak Česká televize připraví zpravodajství, sestřih a hlavně – přímý přenos elitního závodu od 13:50 do 19:30. Ale byla by asi velká škoda u toho nebýt.

„Trať je skutečně náročná, svým profilem bych to přirovnal k jarním klasikám. První selekce pravděpodobně proběhne již na mimoměstském okruhu, kde se kopec bude opravdu zajídat. Ale závod se bude nejspíše rozhodovat až v závěrečných okruzích,“ řekl po projetí závodní trasy Petr Vakoč, mistr republiky v silničním závodě 2015 a hlavně jeden z adeptů a asi i favoritů na letošní titul.

„To už víme, ale nevíme v jakém čase Petr Vakoč ty dva opravdu velmi těžké kopce při obhlídce trati zajel. Respektive víme, ale když to prozradíme, nebude mít smysl soutěž, která se již rozeběhla na facebooku silniční cyklistiky, za což vděčíme českému reprezentantovi, který si vše změřil a Tomáši Konečnému, který vše připravil,“ pokračoval Michal Kopecký.

Tipujte. Odměnou budou dvě V.I.P. vstupenky do sobotní závod a také reprezentační dres, podepsaný právě Petrem Vakočem. Vše bude vítězi předáno v sobotu 22. srpna přímo v místě startu a cíle šampionátu.

Odkaz na facebook: https://www.facebook.com/czechcyclingfederation/

Odkaz na mapku závodu na mapy.cz: https://mapy.cz/s/bomatuhecu

Odkaz na mapku závodu na mapy.cz: https://mapy.cz/s/konajopufu

Autor článku: Jaroslav Cícha