MTB

Kateřina Nash vítězkou prologu Cape Epic

Kateřina Nash vítězkou prologu Cape Epic

Hned v prologu závodu dvojic na horských kolech Cape Epic v Jihoafrické republice se zaskvěla česká bikerka Kateřina Nash. Se svou argentinskou parťačkou Sofií Gomezovou Villafaneovou z ovládly 27 kilometrů dlouhý úsek v areálu Meerendal Wine Estate.

V elitní kategorii mužů skončil Martin Stošek s Němcem Seewaldem na čtvrtém místě, Petr Vakoč se Švýcarem Stutzmannem byli sedmí. Vítězství v prologu 19. ročníku závodu vybojovala dvojice Matthew Beers (JAR), Christopher Blevins (USA).

Pětačtyřicetiletá Nash absolvuje Cape Epic úplně poprvé v kariéře. Se svou argentinskou kolegyní jedou za tým NinetyOne Songo Specialized. „Po prologu z nás trochu spadla nervozita. Už víme, jak na tom jsme. Myslím, že jsme obě předvedly skvělou jízdu. Se Sofií se známe přes 10 let a myslím si, že jako tým jsme dobře spojené,“ řekla Nash pro mtbs.cz.

„Sofii jsem dvakrát musela krotit, ať zpomalí, abychom to hned první den nepřehnaly. Pokaždé, když před sebou někoho zmerčila, tak do toho začala dupat. Já jsem ještě v horku letos nezávodila, tak jsem se nechtěla přehřát,“ líčila Nash.

Dobře ví, že prvenství v prologu a náskok 7 vteřin vůbec nic neznamená. „K prologu asi přistoupil každý trochu jinak. I my jsme myslely hlavně na další etapy a nechtěly jsme to přehnat,“ dodala česká závodnice.

Do závodu odstartovalo celkem 670 dvojice v různých kategoriích, mezi nimi i 23 Čechů. K favoritům mezi muži patří vloni druzí Stošek se Seewaldem, jimž by měli krýt záda kolegové z týmu Canyon Vakoč a Stutzmann. Ve startovní listině je řada hvězd MTB scény v čele s desetinásobným mistrem světa v cross country Švýcarem Nino Schurterem. Startuje i bývalý vynikající silničář Vincenzo Nibali, který jede v týmu s krajanem Samuelle Porrem. V prologu byli devátí.

Po úvodním prologu čeká na peloton celkem sedm etap o celkové délce 648 km. Závod končí v neděli.

Foto: Absa Cape Epic

Autor článku: Jan Krůta