Silnice

Mladí Češi po dvou letech opět na Tour de l´Avenir

Mladí Češi po dvou letech opět na Tour de l´Avenir

To, co pro kategorii Elite znamená Tour de France, to je pro nadějné jezdce kategorie U23 Tour de l´Avenir. A po dvouleté přestávce se ve startovním poli opět objeví v 57. ročníku tohoto nejvýznamnějšího závodu pro kategorii U23 i česká reprezentace vedená trenérem Tomášem Konečným.

Pořadatelem závodu je společnost A.S.O., která organizuje rovněž neznámější cyklistický etapový závod světa Tour de France. Již tento fakt je zárukou kvality závodu. Společných prvků těchto dvou etapových závodů je více. Vedle velmi náročných etap, vedoucích letos z města Chateau-Thierry na severu Francie do cílového horského městečka Bourg st. Maurice, sevřeného alpskými štíty Savojských Alp, a perfektní organizace akce, mají oba závody totožného hlavního partnera a to společnost ŠKODA AUTO, která je rovněž generálním partnerem Českého svazu cyklistiky.

Šesti etapový podnik se pojede 14. – 19. srpna a v sezoně poznamenané koronavirovou pandemií je to první závod N´Cupu, nejvýznamějšího seriálu pro jezdce do 23 let.

„Poslední dva roky jsme na startu nebyli, předtím dva roky ano. Je to jasně nejvýznamnější akce U23, takové malé Tour de France. Ceny předává Bernard Hinault a pro každého jezdce na startu je to obrovská šance se prosadit. Celý cyklistický svět to vnímá tak, že tam se buduje kariéra. Kdo uspěje na Tour de l´Avenir, tak tomu se otevírají dveře dále do velké cyklistiky, do stájí WorldTour,“ říká Tomáš Konečný.

Rozhodnutí zda nabídku ke startu přijmout však zvažoval. „Na jednu stranu je to pro nás skvělá zpráva, že tam jako české reprezentační družstvo můžeme startovat. Kluci jsou strašně namotivovaní a cenní si toho. Na druhou stranu nebylo jednoduché pozvání ihned přijmout. Řešili jsme to deset dnů, protože v tak nabité ale krátké sezóně jsme museli zvážit všechny možnosti a varianty a nakonec jsme ve středu účast potvrdili. V době Tour de l´Aveniru se totiž  jede mistrovství ČR a hned po něm navazuje Evropský šampionát. Věřím, že jsme se rozhodli dobře a kluci něco předvedou,“ pokračoval reprezentační trenér.

Ti cyklisté, kteří Tour d´Avenir absolvují, tak přijdou o společný šampionát se slovenskými jezdci U23 v závodu s hromadným startem, který se jede 16. srpna v Bánovcích nad Bebravou a nestihnou ani časovku na domácím šampionátu 20. srpna v Mladé Boleslavi.

O nominaci na Tour de l´Avenir je podle Konečného předčasně mluvit, protože do startu závodu zbývá ještě téměř měsíc. „Každopádně je letos v kategorii U23 z čeho vybírat. Je to extrémně těžký závod v kopcích s časovkou do vrchu a k tomu je nutné přihlížet. Jezdce s předpoklady uspět máme. Kluky pravidelně sleduji, uvidím je v dalších závodech kde budou mít možnost ukázat svoji formu,“ pokračoval Konečný.¨

Jen příkladem, v dobrém světle se v poslední době předvedl v Polsku Petr Kelemen. Vojtěch Sedláček zase jel skvělý závod Škoda Cupu v Záboří, kde skončil druhý. Výborným vrchařem je Karel Vacek, a je tady také Jakub Otruba. „Ale potencionálních závodníků, které mám v hledáčku, je více,“ dodal Konečný.

Autor článku: csc-admin csc-admin