Sálovka

Krasojezdecký svátek Bohemiaopen na Pankráci

Krasojezdecký svátek Bohemiaopen na Pankráci

Uplynulý víkend se v Pražské hale na Pankráci nesl v duchu akrobacie na kole. V sobotu se konala největší soutěž se zahraniční účastí v této disciplíně u nás Bohemiaopen a nedělní program byl vyhrazen Českému poháru v krasojízdě již bez mezinárodní účasti.

Klub sálové cyklistiky TJ Pankrác hostil na své půdě světové krasojezdce v čele s úřadující mistryní světa Janou Pfannovou z Německa, která se svým výkonem blížila k světovému rekordu. Pfannová zaznamenala výkon 188,53 bodu a s kolegyní Elisou Hausmannovou pak zvítězily i v kategorii dvojic (81,54 bodu). V Elite jednotlivců mužů zvítězil Csaba Varga z Maďarka (161,85 bodu) před Radkem Jančíkem (123,76 bodu) z brněnských Heršpic. Juniorky vyhrála němčická Kateřina Vosičková (94,65 bodů) před domácí Julií Tůmovou (84,06 bodu), nejlepším juniorem byl Kryštof Nečas (90,41 bodů) z TJ Favorit Brno.

Třešničkou na dortu byly krátké programy na závěr, kdy se během dvouminutového vystoupení představil i český medailista z mistrovství Evropy juniorů (1993,94 a 95) a pětkrát bronzový z MS ve dvojicích mužů Elite Petr Bartůněk. Tento matador, který se dnes věnuje pouze trenérské a rozhodcovské činnosti, měl v hodnocení úplně nejmenší ztrátu v celé soutěži.

Žákovskou kategorii jednotlivců ovládla s přehledem domácí Julie Tůmová výkonem 73,51 bodů, která v letošním roce bojuje o účast na mistrovství Evropy juniorů. Juniorky má zase pod nadvládou Kateřina Vosičková z Němčic nad Hanou a výkonem 97,67 nedala soupeřkám šanci stejně jako její sestra Michaela Vosičková v kategorii Elite. Junior Kryštof Nečas z Favoritu Brno převálcoval soupeře výkonem 94,49 a Radek Jančík (Sokol Horní Heršpice) zajel i přes předchozí zdravotní problémy osobní rekord a s 131,81 body zvítězil.

Autor článku: Jaroslav Cícha