Silnice

Škoda Cup 2023 bude mít sedm závodů včetně tří nových

Škoda Cup 2023 bude mít sedm závodů včetně tří nových

Český pohár v silniční cyklistice ŠKODA CUP bude mít v letošní sezoně sedm závodů, přičemž tři pořadatelé jsou úplně noví. Seriál začne tradiční klasikou Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš 26.3. a vyvrcholí finálovým kláním 24.9. v Lovosicích.

„Jsme velmi rádi, že jsme se stali již klasickým „otvírákem“ domácí silniční sezóny. Na závodníky v letošním ročníku čeká klasická mírně zvlněná trať o délce 162 km, která je prakticky totožná již od roku 2015 s jednou výjimkou v covidovém roce. Již nyní máme přihlášené 3 polské týmy a počítáme také se Slováky, tudíž konkurence bude vysoká,“ uvedl Josef Vaishar za pořadatele závodu Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš.

Lovosice jsou jednou z nových lokalit, stejně tak víkend plný cyklistiky v Krásné Lípě a České Kamenici (22. – 23. 4.) s příznačným názvem Peklo severu Road 1 a Peklo severu Road 2.

„Myslím, že oba závody svou náročností peloton pořádně prověří a pokaždé opravdu vyhraje ten nejsilnější,“ říká za organizátory těchto dvou závodů Simona Davídková. „Bude to víkend plný cyklistiky, protože dopoledne už se pojedou hobby závody,“ dodává. Vzhledem k náročnosti a konání hned po sobě jsou oba závody o něco kratší, ale o to výživnější. Závod se startem a cílem v Krásné Lípě bude mít celkem 136 km a na 11 okruzích čeká na závodníky celkové převýšení skoro 2500 metrů. Další den v České Kamenici to bude porce 152 km s převýšením 3000 metrů. 

Český pohár mužů 2023 je celoroční soutěž v silniční cyklistice vypsaná pro kategorie ELITE a U23. Závodu se mohou účastnit také junioři zařazení do reprezentačního družstva juniorů (RDJ) pro rok 2023. Ostatní junioři pouze s písemným souhlasem trenéra RDJ za podmínky, že v daném termínu se nekoná závod ČP na silnici pro Juniorskou kategorii. Každoročně se soutěží o tři trikoty – zelený pro nejlepšího jezdce celkové klasifikace, červený pro nejlepšího jezdce kategorie U23 a bílý určený pro nejlepšího nováčka. Současně se vede také klasifikace nejlepších týmu.

Prvenství v soutěži týmů bude obhajovat stáj ATT Investments, která pro letošní sezonu významně posílila mj. o zkušené borce Turka, Otrubu nebo Estonce Räima. Vloni navíc její závodník Jan Kašpar bojoval do poslední chvíle i o celkové prvenství mezi jednotlivci, nakonec skončil těsně druhý. „Samozřejmě, že i letos budeme chtít obhájit týmy a pokusíme se i o vítězství mezi jednotlivci. Bude to trochu složitější, protože se nám povedl sehnat opravdu kvalitní závodní program v zahraniční a některé ty závody se budou překrývat. Ale nějak si s tím poradíme,“ řekl majitel týmu Radim Kijevský.

Domácí pohárovou sezonu rozhodně nevnímá jen jako bitvu s týmem Elkov Kasper. „Není to nějaká přehnaná rivalita, že musíme porazit Elkov a nikoho jiného. Snažili jsme se poskládat tým, abychom se mohli umisťovat co nejlépe a byli konkurenceschopní vůči všem. A myslím, že třeba Jakub Otruba klidně může bojovat i o domácí titul. Tým máme dobře poskládaný, kromě cyklistických schopností klademe velký důraz i na charakterové vlastnosti závodníka, abychom jako celek vytvořili dobrou partu. To se podařilo,“ dodal Kijevský. 

Program ŠKODA CUP 2023

26. 3.: Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš

22. 4.: Krásná Lípa  PEKLO SEVERU N°1              

23. 4.: Česká Kamenice PEKLO SEVERU N°2        

14. 5.: Kyjovské Slovácko        

23. 7.: Brno – Mikulov – Brno (Visegrádská 4)

3. 9.: Hrabyně 

24. 9.: Lovosice – finále poháru

FOTO: Jan Brychta (volně k použití)

Autor článku: Jan Krůta