USADA

Kateřina Nash na sklonku své kariéry musela řešit zakázanou látku v těle

Kateřina Nash na sklonku své kariéry musela řešit zakázanou látku v těle

Americká antidopingová agentura (USADA) ve čtvrtek večer přinesla zprávu, že u dlouholeté české reprezentantky a předsedkyně komise sportovců UCI Kateřiny Nash byl zjištěn pozitivní nález zakázané látky. Součástí zprávy je také informace o tom, že Katka byla vystavena zakázané látce bez vlastního zavinění a nebude jí tedy hrozit žádný trest. Oznámení o nálezu je proto pouhou formalitou, který vyžaduje kodex Světové antidopingové agentury. 

Tento případ, kterou potkal celoživotní bojovnici proti dopingu na sklonku své kariéry v 45 letech, by mohl posloužit jako „studijní materiál“ dalším sportovcům a jejich trenérům či rodičům. Podle USADA se totiž jedná o precent, Katka je vůbec první sportovkyní nebo sportovcem, u kterých byla na látka capromorelin nalezena. 

Kde se v těle Katky vzala vysvětluje sama česká cyklistka: „Krátce poté, co mi loni na podzim zemřela Rubi, mi bylo oznámeno, že v mém vzorku byla nalezena zakázaná látka capromorelin. Po rychlém pátrání jsem si uvědomila, že v přípravku Entyce na povzbuzení chuti k jídlu, který jsem Rubi podávala ve snaze udržet její váhu během posledních týdnů jejího života, byl jako složka obsažen capromorelinový olej. Perorální podání bylo obtížné a do mého organismu se dostal pouhým kontaktem s kůží. USADA provedla šetření, které potvrdilo, že všichni, kdo s lékem manipulovali podobně jako já, byli také pozitivně testováni na capromorelin. Jakékoli nalezené množství, i nepatrné, jako v mém vzorku, vyvolá pozitivní test, protože dosud nebyla stanovena žádná prahová hodnota. Na základě poskytnutých důkazů určili, že jsem neměla žádnou přiměřenou vinu ani varování před možným přenosem kůží,“ vysvětluje Katka v krátkém emailu. 

„Vzhledem k tomu, že v sázce je celá moje kariéra a pověst, musím říct, že posledních pár měsíců bylo pro mě dost náročných. Přestože jsem věděla, že jsem neudělala nic špatného, tak jsem nevěděla, jak to dopadne. Prošla jsem si tímto brutálním systémem poprvé ve své kariéře a ještě v pro mě ve velmi smutném období,“ píše dál Katka, která je ovšem vděčná za profesionální přístup ze strany USADA.

„Jediné pozitivní je, že se USADA díky mém případu bude snažit změnit pravidla, kde sportovci, kteří nemají žádnou vinu, nebudou muset v budoucnu projít veřejným oznámením, jako nyní já a další přede mnou,“ komentuje Katka současnou povinnost veřejně oznámit pozitivní dopingový nález podle kodexu Světové antidopingové agentury.

Rodačka z jihočeských Prachatic, která bude za necelé 3 týdny debutovat na Cape Epic, prožívala v posledních měsících nepříjemné období. Katka se stále nesrovnala s úmrtím své milované Rubi a už se těší, až se její život vrátí do normálu.   

„Nemůžu se dočkat, až se můj život vrátí do normálu a já se vrátím k práci a k tomu, co mě baví. Jsem velmi vděčná za podporu, kterou mám od všech v tomto odvětví, a doufám, že to neovlivní žádný z našich vztahů. Kolo a lyže byly požehnáním, které mě v tomto období udržovaly při smyslech. Těším se na letošní sezónu a na to, až začnou závody,“ uzavírá Katka kapitolu.  

AUTOR: Jan Němec

Autor článku: Admin

Související

Doporučené