BMX

Lukáš Tamme: O olympijské místo v BMX musíme ještě tvrdě bojovat

Lukáš Tamme: O olympijské místo v BMX musíme ještě tvrdě bojovat

Býval úspěšným reprezentantem v různých adrenalinových disciplínách, teď je Lukáš Tamme reprezentačním trenérem BMX. Jak vidí současný stav této progresivní disciplíny z českého pohledu? Jaké jsou naděje na olympiádu v Paříži? Na tyto a spoustu dalších otázek vám dá odpověď následující rozhovor.

Lukáši, jak je na tom české BMX Racing?

Po stránce organizace a pořádání závodů velmi dobře. Když mám vzít jako měřítko úspěchu výsledky v samotných závodech, tak je to z celkového pohledu takový průměr. Hlavně na mezinárodní scéně. U holek je to lepší, u mužů trošku pokulháváme.

Fanoušci si asi vybaví jméno úspěšné mladé závodnice Sabiny Košárkové, která může být velkou hvězdou.

Sabina je ještě juniorka, která skončila třetí na mistrovství světa a pátá na Evropě. Pak je tu Eliška Bartůňková, osmá z mistrovství Evropy v kategorii U23. Obě určitě mají potenciál, aby na mezinárodní scéně prorazily.

A co muži?

Máme tu Matěje Linharta v kategorii U23, který vloni dokázal vyhrát závod Evropského poháru, ale na těch největších závodech to zatím nepotvrdil. Marek Neužil bude letos v U23 prvním rokem, jako junior předváděl slušné výkony. U nás jsou to jedničky ve svých kategoriích a teď jde o to, aby to dokázali prodat i na těch největších závodech. Pro letošní sezonu nám navíc přicházejí do juniorů k Vojtovi Polesnému z kadetů tři hodně šikovní kluci Kuba Klement, Jakub Cidlinský a Adam Quarda. Tak uvidíme, jak se jim bude dařit o kategorii výš.

Z českého pohledu je teď úspěšnější BMX Freestyle, kde máme čerstvou královnu cyklistiky Ivetu Miculyčovou?

Určitě, v celosvětovém měřítku mají teď výrazně lepší výsledky oni. Iveta vyhrála Evropu v disciplíně Park, byla třetí na světě mezi elitou, to je bomba. Hlavně si na 95 procent zajistila účast na olympiádě v Paříži. A mezi muži skončil na mistrovství Evropy Tomáš Beran těsně čtvrtý.

Jak velkým vývojem prochází BMX za poslední roky?

Obrovským, hlavně za dobu, co je olympijským sportem. Veliký progres zaznamenal trénink, zázemí a s tím spojená výkonnost závodníků. V absolutní špičce je to strašně namačkané. Skoro není prostor dělat chyby a rozhodují detaily. Dřív bývala daleko větší možnost někoho předjet. BMX za poslední dobu šíleně zrychlilo a když člověk udělá chybu, je minimální šance to zachránit. Třeba u mužů je 10 až 12 kluků, kteří stabilně zajíždějí finále, pak dalších pět, kteří se tam občas namotají, ale dostat se jen mezi ně je hodně těžké.

Narůstá i členská základna tohoto sportu?

V mládežnických kategoriích se to rozrůstá, dětí je opravdu hodně. V těch starších pak zase počty ubývají, to je celosvětový trend. Když člověk přechází do juniorské kategorie, už musí hodně umět, a ještě k tomu mít kvalitní zázemí. Proto se stává, že pak někteří mladí závodníci přecházejí na jiné disciplíny jako třeba MTB nebo dráha.

Není třeba jednou z cest k přilákání mladých pumptrack?

To mladé láká. Pumptrack zatím není olympijská disciplína, ale už je pod hlavičkou UCI. Máme tam moc šikovnou Sabinu Košárkovou, která je vicemistryní světa. Letos už budeme pořádat i oficiální mistrovství republiky v Tošovicích.

^wj#808 KOSARKOVA, Sabina (CZE) ^wu#508 BARTUNKOVA, Eliska (CZE) ^mj#833 NEUSIL, Marek (CZE) ^team#cze Team_CZE (Czech Federation)

Není pořád BMX Racing ve stínu horských kol?

BMX Racing je takový dětský a rodičovský sport, možná není tak atraktivní pro sponzory jako horská kola. A není to taková show jako BMX Freestyle. Ten udělá v cyklistickém světě ještě větší díru… Na klasické BMX musí někde stát dráha, nedá se to jet mezi stromy jako cross country. A zorganizovat bikrosový závod je finančně poměrně náročné.

Ani televizním kanálům se do BMX Racing moc nechce…

BMC Racing stále hledá formát, který by byl pro televize akceptovatelný. Závod je dlouhý, když jedeme svěťák, trvá dvě a půl až tři hodiny. Tady člověk potřebuje mezi jízdami trochu delší pauzy než třeba při snowboardcrossu, pak se všechno natahuje. Disciplína jako taková je atraktivní hodně, ale zatím se nedokázal vymyslet přijatelný mediální formát.

V čem je podle Vás největší kouzlo BMX?

Je tam všechno: adrenalin, kontakt. Třeba loňské mistrovství světa ve Francii se konalo na krásném stadiónu a atmosféra byla jak na fotbale nebo hokeji, nějakých 6 tisíc diváků. Ale ta popularita je vždy odvislá od dané země.

BMX Racing i BMX Freestyle jsou olympijskými disciplínami. Jak to aktuálně vypadá s českou účastí pro Paříž 2024?

Jak už jsem říkal, v disciplíně Park má Iveta Miculyčová skoro jistou účast. V BMX Racing je to daleko složitější. V mužích jsme bez šance, v ženách je to o něco příznivější. Kvalifikační proces je ale poměrně složitý. Přímo podle rankingu asi nepostoupíme, do desítky v žebříčku národů nejsme schopni být, aby šla jedna z žen přímo. Musíme si to vyjet na závodech na mistrovství světa letos nebo příští rok. Vidím to tak, že se dvě naše nejlepší, Košárková s Bartůňkovou, poperou o jedno místo. Ale bude to boj. A samozřejmě se může stát, že v BMX Racing nakonec nepojede do Paříže od nás nikdo. Je to hrozně našlapané.

Jaké největší závody uvidí v roce 2023 fanoušci v Česku?

V BMX Racing v květnu Evropský pohár v Benátkách nad Jizerou, začátkem července domácí šampionát v Brně. Pořádáme i mistrovství republiky v BMX freestylu a poprvé v historii i v září mistrák v pumptracku v Tošovicích.

FOTO: Nico van Dartel

Autor článku: Jan Krůta