ČSC

Iveta Miculyčová poprvé Králem cyklistiky!

Iveta Miculyčová poprvé Králem cyklistiky!

BMX Freestyle závodnice Iveta Miculyčová se stala Královnou cyklistiky za rok 2022. Úřadující mistryně Evropy a bronzová ze světového šampionátu v disciplíně Freestyle BMX ovládla 58. ročník prestižní ankety Českého svazu cyklistiky před silničáři Mathiasem Vackem a Janem Hirtem. Miculyčová získala titul mistryně Evropy v elitní kategorii žen v pouhých 16ti letech, bronz na MS pak již jako o rok starší.

„Je to pro mě velká čest, mám obrovskou radost. A taky jsem dost překvapena, protože jsem to vůbec nečekala,“ řekla sedmnáctiletábikerka, kterou korunoval prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek v závěru slavnostního galavečera v Kongresovém sále PVA EXPO PRAHA Letňany. 

„Moc si toho vážím, je to další velký úspěch v mojí kariéře. Loňský rok pro mě byl z hlediska výsledků zlomový a děkuji všem, kteří mi pomohli a pomáhají. Toto umístění v anketě Král cyklistiky pro mě bude určitě povzbuzením do další práce,“ dodala Miculyčová.

Na druhém, resp. třetím místě v hlavní kategorii se umístili silničáři Mathias Vacek a Jan Hirt. Vacek vybojoval titul vicemistra světa i Evropy v silničních závodech kategorie U23, Hirt vyhrál jednu z královských etap loňského Giro d´Italia a celkově tam skončil šestý. Kromě toho dokázal zvítězit i na etapovém závodě Kolem Ománu.

Král cyklistiky je anketa o nejlepšího českého cyklistu, vyhlašována Českým svazem cyklistiky ve spolupráci s odbornou veřejností zastoupenou především sportovními novináři. Koná se již od roku 1965. Cyklisté tehdy vyhlásili svého krále jako první u nás, ostatní sportovní odvětví se přidala až později. Historicky prvním vítězem ankety se stal silniční cyklista a později úspěšný trenér či organizátor závodů Pavel Doležel, nejúspěšnějšími cyklisty v historii jsou bratři Pospíšilové, kteří zvítězili osmkrát, šestkrát dominoval Ján Svorada a např. čtyřikrát zvítězil hvězdný biker Jaroslav Kulhavý. Zatímco rozhodování o našich nejlepších cyklistech v jednotlivých disciplínách je v režii příslušných komisí při Českém svazu cyklistiky, o absolutním králi rozhoduje širší spektrum hlasujících včetně trenérů, členů Výkonného výboru svazu ale především cyklistických novinářů. Letos jich v hlavní kategorii hlasovalo 91.

Galavečerem provedl přítomné hosty a diváky u televizních obrazovek zkušený cyklistický komentátor Tomáš Jílek, který si hosty na podiu zval do improvizovaného servisu, který poskytl klub a cykloservis L27.

„Opět po několika letech máme Královnu cyklistiky, navíc úplně poprvé z disciplíny Freestyle BMX. Jsme rádi, že se cyklistika rozrůstá i o nové disciplíny, které se takto dostávají do popředí. Ukazuje to rozmanitost našeho sportu. Ivetě moc gratuluji, její výsledek je zasloužený, i když letos 2. i 3. místo bylo také za velmi dobré sportovní výkony,“ uvedl Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky.

V rámci slavnostního večera byli vyhlášeni i vítězové za jednotlivé disciplíny: silnice, dráha, MTB, BMX, cyklokros, sálová cyklistika, dále nejlepší handicapovaní cyklisté a nejlepší junioři. Do Síně slávy byli uvedeni Ivan Kučírek (in memoriam) a Pavel Martínek, trojnásobní mistři světa na tandemech.

Hlavními partnery slavnostního galavečera byly společnost Sazka a.s. a generální partner Českého svazu cyklistiky, společnost ŠKODA AUTO a.s., která vítězce zapůjčila jeden ze svých vozů.

Výsledky:

Král cyklistiky 2022: 1. Iveta Miculyčová (28 hlasů), 2. Mathias Vacek (23 hlasů), 3. Jan Hirt (21 hlasů).

Junior roku: Milan Kadlec

Juniorka roku: Barbora Němcová

Síň slávy Českého svazu cyklistiky: Ivan Kučírek (in memoriam) + Pavel Martínek

Disciplíny:

BMX

Juniorka – Sabina Košárková

Junior – Marek Neužil

Žena – Iveta Miculyčová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Tomáš Beran

Cyklokros

Juniorka – Eliška Hanáková

Junior – Václav Ježek

Žena – Kristýna Zemanová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Michael Boroš

Dráhová cyklistika

Juniorka – Barbora Němcová

Junior – Milan Kadlec (absolutní vítěz disciplíny)

Žena – Petra Ševčíková

Muž – Tomáš Bábek

MTB

Juniorka – Simona Spešná

Junior – Ondřej Novotný

Žena – Adéla Holubová

Muž – Jaroslav Kulhavý (absolutní vítěz disciplíny)

Paracyklistika

Žena – Pavlína Vejvodová

Muž – Patrik Jahoda (absolutní vítěz disciplíny)

Sálová cyklistika

Juniorka – Kateřina Vosičková

Junior – Michal Musil, David Petr

Žena – Michaela Vosičková

Muž – Jakub Mašek (absolutní vítěz disciplíny)

Silniční cyklistika

Juniorka – Eliška Kvasničková

Junior – Pavel Novák

Žena – Tereza Neumanová

Muž – Mathias Vacek (absolutní vítěz disciplíny)

FOTO: Michal Červený – volně k použití

Autor článku: Admin

Jeden komentář: “Iveta Miculyčová poprvé Králem cyklistiky!”

  1. […] „Moc si toho vážím, je to další velký úspěch v mojí kariéře. Loňský rok pro mě byl z hlediska výsledků zlomový a děkuji všem, kteří mi pomohli a pomáhají. Toto umístění v anketě Král cyklistiky pro mě bude určitě povzbuzením do další práce,“ řekla Miculyčová na svazovém webu. […]