Dráha

Čtyři umístění v desítce na ME dráhařů

Čtyři umístění v desítce na ME dráhařů

Čtyřmi umístěními ve čtyřech úvodních disciplínách vstoupili do bojů letošního evropského dráhového šampionátu ve švýcarském Grenchenu čeští reprezentanti. V prvním podniku počítaného do kvalifikace o start na olympijských hrách v Paříži v roce 2024 vybojovala sedmé místo Petra Ševčíková ve scratchi a trio Martin Čechman, Jakub Šťastný a Dominik Topinka v týmovém sprintu.

Jen o místo hůře skončil ve vylučovacím závodu Denis Rugovac a trio Anna Jaborníková,  Veronika Jaborníková, Natálie Mikšaníková v týmovém sprintu. „Nebylo to dnes špatné. Petra (Ševčíková) měla výkonnostně ve scratchi asi na víc, ale i tak je to dobrý výsledek, ale mohl být i lepší. I osmé místo Rugovace v této konkurenci je fajn,“ řekl šéftrenér Milan Kadlec.

Scratch vyhrála Portugalka Maria Martinsová, vylučovačku Tim Teutenberg z Německa. Jeho kolegyně Lea Sophie Friedrichová, Paulina Sophie Graboschová a Emma Hinzeová kralovaly v týmovém sprintu, stejnou disciplínu mužů ovládli suveréni posledních let Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen a Roy van den Berg z Nizozemska.

Výsledky:

Ženy:

Scratch:

1. Martinsová (Port.), 2. Larrarteová (Šp.), 3. D. Pikuliková (Pol.), 4. van der Duionová (Niz.), 5. Fidanzaová (It.), 6. Barnwellová (Brit.), 7. Ševčíková (ČR).

Týmový sprint:

Finále: Německo (Friedrichová, Graboschová, Hinzeová) 32,842 – Británie (Bellová, Finucaneová, Capewellová) 32,991, o 3. místo: Nizozemsko (Lamberinková, van der Peetová, van der Wouwová) 33,122 – Francie 35,139, …8. ČR (A. Jaborníková,  V. Jaborníková, Mikšaníková).

Muži:

Vylučovací závod:

1. Teutenberg (Něm.), 2. Oliveira (Port.), 3. Heijnen (Niz.), 4. Grondin (Fr.), 5. Viviani (It.), 6. Hesters (Belg.), …8. Denis Rugovac (ČR).

Týmový sprint:

Finále: Nizozemsko (Hoogland, Lavreysen, van den Berg) 42,325 – Británie (Carlin, Fielding, Turnabull) 43,565, o 3. místo: Francie (Gillion, Landerneau, Vigier) 43,332 – Německo 44,501, …7. ČR (Čechman, Šťastný, Topinka).

Autor článku: Jaroslav Cícha