MTB

V barvách českého týmu bude závodit slovinská hvězda Tanja Žakeljová

V barvách českého týmu bude závodit slovinská hvězda Tanja Žakeljová

Nejlepší současná česká stáj zaměřující se na horská kola GAPP System – Kolofix MTB Racing Team do nové sezony výrazně posílila. Její řady rozšířila zahraniční hvězda – Slovinka Tanja Žakeljová, která už vyhrála Světový pohár 2013 a je také dvojnásobnou mistryní Evropy v cross country.

V českém cyklistickém světě je účast špičkového zahraničního cyklisty opravdovým průlomem. Zkušená Slovinka vytvoří silné duo s nejlepší českou bikerkou Jitkou Čábelickou. Pro obě jde o nový impuls, který by jim měl pomoci k co nejlepším výsledkům v letošním Světovém poháru a zároveň v kvalitní přípravě k účastni na olympiádě v Paříži 2024.

Stáj se zároveň rozdělí na dvě skupiny. TOP tým pro závody Světového poháru a další špičkové soutěže ve složení dvojice zmíněných žen doplňují Jan Škarnitzl a Lukáš Kobes a tento kvartet čeká letos jedenáct náročných závodních víkendů – SP, ME, MS a MČR. Už na konci února pojedou první soutěž kategorie HC ve španělském Bagnoles.

„Moc se těším na nové působiště a závodění s Jitkou. Myslím, že nám oběma to hodně pomůže. Ráda bych jezdila v nejužší světové špičce a vybojovala si účast už na své čtvrté olympiádě,“ svěřila se Tanja Žakeljová. Od tréninku a závodění se Slovinkou v jedné stáji si hodně slibuje i Jitka Čábelická. „Chci jezdit ve Světovém poháru stabilně do první dvacítky, ráda bych si vybojovala nejsilnější pozici u nás a příští rok pak Paříž,“ zdůraznila. Druhá, podpůrná část týmu, složená z mladších talentů, bude zatím závodit v nižších soutěžích převážně v ČR.

Petr Kuliš, ředitel hlavního sponzora GAPP System, řekl, že pro něj důležité nejsou jen jednotlivé výsledky, ale i práce s mladými talenty, kteří posouvají cyklistickou základnu v Česku kupředu. „Líbí se nám dlouhodobé partnerství, vytváření zázemí a věříme, že další snažení týmu vygraduje na olympiádě 2024 v Paříži.“

Autor článku: Jaroslav Cícha