Cyklokros

Cyklokrosaři Boroš a Zemanová potvrdili roli favoritů

Cyklokrosaři Boroš a Zemanová potvrdili roli favoritů

Na 72. mistrovství republiky v cyklokrosu potvrdili své postavení českých jedniček Michael Boroš (Elkov Kasper) a Kristýna Zemanová (Brilon Racing team MB). V Mladé Boleslavi získal Boroš své již šesté zlato, Zemanová vyhrála podruhé. Nejcennější kov mezi juniory vybojoval Jakub Kuba z Dukly Praha, v závodu ju niorek obhájila titul Eliška Hanáková (Hanak Sisters cycling academy).

Již pošesté se ze zlata radoval Boroš. Při absenci loni druhého Jakuba Ťoupalíka byli největšími favority on a jeho týmový spolujezdec Adam Ťoupalík. Prognozy o vyrovanném souboji ale vzaly za své již ve druhém okruhu v němž Ťoupalík namotal řetěz, musel dlpouho běžet s kolem na zádech a propadl se. Závod ale nevzdal, bojoval dále a nakonec skončil pátý.

Tím se cesta Borošovi ke zlatu výrazně zjednodušila cesta k titulu byla podstatně snažší.  „I díky problémům Adama soupeři moc nezlobili. Vypadalo to sice jako snadné vítězství, ale trať byla hodně náročná.  Mohl jsem si hlídat svoje tempo, vyhnul jsem se technickým problémům i když nějaké malé chyby jsem na kluzkém terénu udělal i já,“ říkal v cíli spokojený Boroš. „Na suchu by to bylo o něčem jiném, ale já mám bláto rád a myslím, že se ode mě ani nic jiného nečekalo. Škoda, že nás není více s kým by se dalo prát,“ dodal Boroš, kterému chybí již jen jeden titul k vyrovnání se nejúspěšnějším jezdcům historie Radomíru Šimůnkovi a Zdeňku Štybarovi, kteří vyhrál mistrovství sedmkrát.

Po problémech Ťoupalíka se boj o další medaile zúžil na Matyáše Kopeckého (Team Novo Nordisk) a Jakuba Římana z pořádajího týmu Auto Škoda Ml. Boleslav. Po pádu v pátém kole se zdálo, že úspěšnější bude Říman, ale to byl omyl. Kopecky svého soupeře rychle dojel a v závěru měl jasně navrch. Neuspěl Šimon Vaníček, vítěz celého seriálu Toi Toi Cupu, kterého v posledních dnech trápily bolesti zubů. Navíc hned v prvním okruhu s po pádu propadl hluboko do startovního pole a nakonec skončil až devátý.

Po Pavle Havlíkové se pevně na českém trůnu mezi ženami usadila Zemanová, která po loňském prvním titulu dnes vybojovala druhé zlato. Pro stříbro si dojela Julia Kopecky (Cc Pave76), stejně jako vítězka ještě závodnice kategorie U23, a bronz vybojovala Nikola Bajgerová závodící za tým Mat Atom Deweloper Wroclaw.

Dvě úvodní kola jely na čele Zemanová a Kopecky, která dokonce udávala tempo a několikrát se na malý odstup favoritce závodu vzdálila. Ve třetím kole ale Zemanová zrychlila a Kopecky na to reagovat nedokázala a od té chvíle bylo jen otázkou s jakým časovým náskokem Zemanová dorazí. Bajgerová se na třetí místo dostala po polovině závodu, ale ohrozit nejlepší dvojici bylo daleko nad její síly.

„Bylo to pro především psychicky náročné. Po té sezoně se nic jiného než zlato nečekalo a Julie byla dvě kola velice silná. Snažila se jet s chladnou hlavou a po polovině závodu jsem nastoupila a ujela jí. Je to krásný pocit a jsem ráda, že to vyšlo.  Do mistrovství světa ještě potrénuji a pokusím se zajet co nejlepší výsledek,“ řekla Zemanová.

Mezi juniorkami obhájila své loňské zlato bez nejmenších problémů Eliška Hanáková (Hanak Sisters cycling academy), která domácí Vandu Dlaskovou (Auto Škoda Ml. Boleslav) nechala za sebou o 1:17, třetí Karla Nováková (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) iž měla ztrátu přes tři minuty.

Poprvé v současné sezoně našel na domácích tratích junior Václav Ježek (Brilon Racing team MB přemožitele. V tom nejdůležitějším závodu sezony jej dnes porazil Jakub Kuba (Dukla Praha). Nejlepší dvojici doplnil na stupních vítězů další jezdec Dukly Praha Ondřej Novotný, obhájce zlata František Hojka z Expres CZ – TUFO Team Kolín skončil čtvrtý.

„V prvním kole jsme jeli společně, ale ve druhém jsem najednou zjistil, že jsem na čele sám. Po chybě jsem o náskok téměř přišel, ale rychle jsem jej získal zpět. A potom jsem si již jel své tempo a v závěru to bylo již klidné. Favoritem byl určitě Venca (Ježek), ale i já jsem chtěl vyhrát, ale bylo jisté, že to bude těžké. Podklad byl zcela jiný jak v sobotu, tolik nelepilo, ale bylo více bláta.  Tyto podmínky mi však vyhovují a rád v nich jezdím,“ řekl v cíli spokojený Jakub Kuba, který si ziskem zlata zajistil nominaci na světový šampionát.  

Výsledky:

Muži:

1. Boroš (Elkov Kasper) 1:03:33, 2. M. Kopecky (Team Novo Nordisk) +57, 3. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:48, 4. Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) +3:12, 5. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +4:03, 6. Fiala (ČEZ cyklo team Tábor) +4:30.

Ženy:

1. Zemanová (Brilon Racing team MB) 42:04, 2. Kopecky (Cc Pave76) +52, 3. Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wroclaw) +2:10, 5. Hladíková (Brilon Racing team MB) +2:28, 5. Havlíková (LAWI junior team) +2:35, 6. Štěpánová (Česká spořitelna – Accolade) +2:47.

Juniorky:

1. Hanáková (Hanak Sisters cycling academy) 33:02, 2. Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:17, 3. Nováková +3:12.

Junioři: 

1. Kuba (Dukla Praha) 44:25, 2. Ježek (Brilon Racing Team MB) +39, 3. Novotný (Dukla Praha) +45.

Autor článku: Jaroslav Cícha