Silnice

Silniční leader poháru ATT Investments výrazně posiluje do sezony 2023

Silniční leader poháru ATT Investments výrazně posiluje do sezony 2023

ATT Investments v loňském silničním poháru, který se jel pod názvem ŠKODA CUP 2022, dominoval v kategorii týmů a celkové vítězství v poháru jejich jezdci Janu Kašparovi uniklo až v závěrečném závodě v Mladé Boleslavi. Tým ovšem do nastupující sezony výrazně posílil a prošel řadou změn. Šest cyklistů tým opustilo, sedm nových přišlo. Do sezóny 2023 tedy vstupují se šestnácti lidmi. Z toho jsou čtyři cizinci.

Z loňské sestavy zůstávají Jiří Petruš, Petr Klabouch, Michal Schuran, Matúš Štoček, Tomáš Jakoubek, Jan Kašpar a Karel Camrda. Z nováčků jsou tři cizinci: Estonci Mihkel Räim a Gert Kivistik a Maďar Márton Dina. Z českých závodníků přišli Jakub Otruba, Daniel Turek, Pavel Kelemen a Filip Chýle. 

Kapitánem týmu zůstává služebně nejstarší Jiří Petruš (26 let). Jiří nejen velmi dobře řídí tým v průběhu závodu, ale dokáže i podřídit vlastní ambice na úkor týmových. Pokud ho však vývoj závodu donutí vzít osobní odpovědnost za výsledek, umí to velmi dobře. Což prokázal např. na závodech v Nizozemsku a Estonsku.

První z významných posil představuje čtyřnásobný i aktuální estonský šampion Mihkel Räim (29). Ve své dosavadní kariéře měl možnost závodit mj. v týmu Israel Start-Up Nation na nejvyšší světové úrovni a díky tomu se dostat na největší závody světa včetně španělské Vuelty. Tento velmi dobrý klasikář s výborným závěrečným zrychlením, který přichází ze španělského druhodivizního Burgos-BH, má na kontě zatím sedmnáct vítězství v jednorázových závodech, etapách i konečném hodnocení etapových závodů, včetně např. Okolo Maďarska a Estonska. 

Další výraznou posilou je Jakub Otruba (24). Jakub je především časovkář, který se dokáže velmi dobře pohybovat i v náročných kopcích, což ho pasuje do role favorita pro nejnáročnější etapové závody a jednoho z hlavních lídrů týmu. Tuhle charakteristiku potvrdil vloni v dresu Elkov-Kasper ve své dosud nejúspěšnější sezóně mj. na Okolo Rumunska 3. a na Okolo Slovenska 5. místem v konečném pořadí.

Třetím z nových tváří, od nichž se hodně očekává, je Daniel Turek (29). Dan je bojovník k pohledání, pro nějž je charakteristický mimořádně aktivní způsob závodění, takže ho vídáme velmi často v únicích, což mu v konečném důsledku vynáší i řadu úspěchů v podobě vítězných etap a dalších dílčích soutěží. V loňském roce v dresu rakouského Felbermayr – Simplon Wels ovládl osmidílný rakouský pohár na silnici a v závěru roku si vyjel nominaci na mistrovství světa ve virtuální cyklistice, kde bude jako jediný reprezentovat české barvy.

Mimořádnou kvalitu v kontinentální úrovni představuje také Márton Dina (26). Do ATT Investments přichází po třech letech strávených v italském Pro týmu EOLO-Kometa. Díky tomu získal zkušenost i zajímavé úspěchy na významných světových závodech včetně Giro d´Italia. Jeho doménou by měly být podobně jako u Jakuba Otruby především horské dojezdy a těžké etapové závody, k čemuž ho předurčuje mj. 2. místo v celkové klasifikaci Okolo Maďarska. 

Další výkonnostní růst lze očekávat od slovenského klasikáře s velmi slušnou koncovkou Matúše Štočka (23). Do týmu přišel před dvěma lety po tříletém působení v italském kontinentálním týmu Beltrami, kde ho využívali především ve prospěch domácích závodníků.  V českém týmu ožil a svými výsledky začal naplňovat pověst jednoho z nejtalentovanějších slovenských jezdců posledních let. Ze všech jeho výborných výsledků vyzdvihněme 3. místa na belgické klasice Memoriálu Philippa Coningsloo a národním šampionátu za Petrem Saganem.

Mezi zkušenější borce můžeme počítat také Michala Schurana (26). V ATT Investments, kam přišel z pražské Sparty, načne druhou sezónu. Dokáže se velmi dobře pohybovat ve zvlněném terénu a potíž mu ve vrcholné formě nedělají ani náročná stoupání. Což dokázal např. při SAZKA Tour, kterou dokončil po Janu Hirtovi jako druhý nejlepší český závodník. Dobré výsledky, aktivní přístup a uplatnění zkušeností je přesně to, co od něj vedení týmu očekává.

Naopak do skupiny mladých jezdců můžeme stále ještě počítat Tomáše Jakoubka (23), i když hranici U23 už překročil. Velmi dobrý tempař, který se dokáže plně obětovat ve prospěch týmu prací na špici pelotonu či chozením do úniků. Tomáš má vůli se i nadále zlepšovat a čas ukáže, zda kromě práce pro tým bude mít schopnost a možnosti realizovat vlastní výsledkové ambice. O jeho potenciálu vypovídá mj. 2. místo na MČR U23 v roce 2020 či 6. místo v konečném hodnocení Tour of Malopolska o rok dříve.

Druhým Estoncem a dalším z letošních nováčků je Gert Kivistik (27). Přestože si prožije premiéru v kontinentálním týmu, nelze říci, že jde o zcela neznámého cyklistu. Jen v posledních třech letech zaznamenal při estonském šampionátu umístění od 3. do 5. místa. Navíc v mladším věku závodil ve francouzském klubovém celku. Vedení týmu v něm vidí skrytý potenciál pro výkonnostní růst a očekává od něj, že se prosadí v tom, co mu nejvíc vyhovuje, tedy v obtížném klasikářském terénu a profilu.

Druhým služebně nejstarším členem týmu je Petr Klabouch (23). Petr je zdánlivě nenápadný závodník, který ostatní strhává svou pečlivostí a příkladem. K jeho nejzajímavějším individuálním úspěchům patří 7. místo Okolo jižních Čech a vrchařské dresy v etapových závodech Tour of Malopolska a South Aegean Tour v Řecku. Tím, jak výkonnostně zraje, by měl letos k dosavadním přidat nějaké další výraznější výsledky.

Specializací čistokrevný sprinter je Pavel Kelemen (31). Bývalý špičkový dráhař, reprezentant a olympionik, který poslední rok strávil na silnici v dresu Sparty Praha, nemá co se týče závěrečného zrychlení v českém prostředí početnou konkurenci. Za pomoci týmu by měl sbírat umístění a body především v hromadných dojezdech na rovinatých a mírně zvlněných profilech závodů.

Velký potenciál slibuje Jan Kašpar (22). Do ATT Investments přišel loni z Dukly Praha a hned se zařadil do skupiny závodníků s nejvyšším bodovým přínosem tím, že mj. vyhrál RBB Tour, skončil na 3. místě při MČR U23 i české verze závodu Visegrad 4, stal se vítězem českého poháru v kategorii U23 atd. S ohledem na jeho věk a nesporný talent si od něj v týmu slibují v tomto roce další výkonnostní a výsledkový posun.

Prvním z kategorie U23 je Karel Camrda (21). V týmu, do kterého přišel z ČEZ Cyklo Team Tábor, bude závodit již třetí sezónu. Čím strmější a delší stoupání, tím lépe pro něj. Zatím nemá na kontě nějaké oslňující vítězství, ale osm letošních umístění do top deset, včetně 6. míst na Tour of Malopolska či maďarské verzi Visegrad 4, dávají tušit jeho potenciál. Jeho styl závodění a cílevědomá příprava jsou předpokladem, že na velké vítězství nemusí čekat příliš dlouho.

Kombinovat silnici a cyklokros podobně, jako to dělají některé velké hvězdy světového pelotonu, bude i nadále v dresu ATT Investments Matěj Stránský (19), jenž do týmu přestoupil z mladoboleslavského Brilon. Jde o cílevědomého závodníka, který se díky svému talentu, vůli a aktivnímu způsobu závodění rychle prosadil do české cyklokrosařské špičky. V minulém roce ho však na větší část sezóny vyřadilo ze závodů dlouhodobé zranění, které je naštěstí již minulostí.

Podobně jako Matěj bude i Daniel Sporysch (19) teprve druhým rokem závodit v mužské kategorii. V juniorské kategorii v dresu Roman Kreuziger Cycling Academy patřil do nejužší české špičky a své předpoklady potvrdil již v první sezóně mezi dospělými, když se stal nejlepším nováčkem v rámci ŠKODA CUP.

Nejmladším členem sestavy bude nováček a loňský juniorský reprezentant Filip Chýle (18). Je odchovancem Ústeckého centra cyklistiky. Zatím se jeví jako velký dříč s aktivním přístupem k závodům, odhodlaný dosáhnout ve světě cyklistiky nejvyšších met. 

Autor článku: Admin