Cyklokros

Zemřel František Jursa

Zemřel František Jursa

Ve věku 89 let zemřel ve středu 28. prosince František Jursa. Jedna z českých cyklistických legend. Úspěšný závodník, trenér i funkcionář. Jeho největšími sportovními úspěchy jsou páté místo ve stíhacím závodě družstev na letních olympijských hrách 1956 v Melbourne, několik titulů mistra republiky na dráze, silnici a v roce 1957 i v cyklokrosu.

Roku 1952 získal první silniční titul, když porazil v té době fenomenálního československého jezdce a vítěze Závodu míru Jana Veselého. V roce 1961 se zúčastnil jako kapitán družstva Závodu míru, ale již čtyři roky předtím, v pouhých čtyřiadvaceti letech, založil cyklistický oddíl Dukla Brno, kde působil jako závodník, trenér i velitel. V jeho čele byl až do roku 1987.

Za 38 let trenérské práce v Dukle Brno vychoval desítky špičkových závodníků, např. Jana Smolíka, Rudolfa Labuse, Karla Vávru, Miloše Hrazdíru, Jiřího Škodu, Vlastimila Moravce, Pavla Padrnose, Pavla Buráně, Jiřího Bartolšice, Michala Klasu, Jozefa Regece, Vladimíra Vačkáře s Miroslavem Vymazalem či Jána Svoradu. „Šlo o ohromnou plejádu jezdců, se kterými jsem zažil hodně radosti a úspěchů i z mezinárodních závodů. Ti postavili cyklistiku do pozice nejúspěšnějšího brněnského sportu v historii,“ řekl před několika lety František Jursa.

U příležitosti 50. výročí založení cyklistického oddílu Dukla Brno mu udělila ministryně obrany Vlasta Parkanová Záslužný kříž III. stupně.

Poslední rozloučení se uskuteční dne 4. ledna 2023 ve 14:45, Krematorium, Jihlavská 1.

Autor článku: Jaroslav Cícha