Ostatní

Zemřel Anton Tkáč

V 71 letech zemřel nejúspěšnější dráhový cyklista československé historie Anton Tkáč, olympijský vítěz z Montrealu z roku 1976 a dvojnásobný mistr světa ve sprintu. O jeho čtvrtečním úmrtí informoval Slovenský olympijský výbor.

Tkáč startoval na olympijských hrách také v roce 1972 v Mnichově a v roce 1980 v Moskvě, kde skončil čtvrtý. Na mistrovství světa 1974 v Montrealu vyhrál sprint a stal se prvním československým mistrem světa v cyklistice v individuální disciplíně.  O dva roky později pak opět v Montrealu porazil ve finále sprintu famózního Francouze Daniela Morelona a získal také olympijské zlato. Na nejvyšším stupni vítězů stanul Tkáč i při MS 1976 v Itálii a 1978 v Mnichově. Na MS získal ještě bronz v závodě na kilometr s pevným startem v roce 1970.

Dvakrát vyhrál československou anketu Sportovec roku, a to v letech 1976 a 1978. V anketě o slovenského sportovce 20. století skončil druhý za krasobruslařem Ondrejem Nepelou. V letech 1974, 1976 a 1978 vyhrál anketu Král cyklistiky.