Silnice

Vladimír Vávra: Jsme rádi, když od nás kluci odcházejí ven. Rozhodně nikomu nebráníme

Vladimír Vávra: Jsme rádi, když od nás kluci odcházejí ven. Rozhodně nikomu nebráníme

Už řadu let vede nejlepší český tým, který poslední roky vystupuje pod názvem Elkov Kasper. Ředitel královéhradecké stáje Vladimír Vávra a jeho pravá ruka Otakar Fiala dokázali se svými svěřenci znovu ovládnout nejen domácí scénu, ale byli úspěšní i na mezinárodním poli. Stali se druhým nejlepším kontinentálním týmem v Europe Tour!

Pro novou sezonu dozná tým velkých změn. Odcházejí hned čtyři opory a v Hradci vsadili na mladou krev. „Určitě budeme o něco slabší, to je realita. Ale stavíme tým s výhledem na budoucnost. Když od nás někdo odejde za lepším, je to skvělá vizitka naší práce. Nikomu nebráníme. Pokud někdo dostane nabídku z vyšší divize, pustím ho, i kdyby měl u nás smlouvu na deset let,“ říká Vávra.

Když se ohlédnete za uplynulou sezonou, jaká byla? Doma jste vyhráli skoro všechno, kam jste přijeli…

Je pravda, že doma asi víc chtít nemůžeme, máme tituly ze silnice i krosu, vítěze poháru. Ještě tak vyhrát Czech Tour, to by bylo krásné, ale zase musíme být realisti a nemůžeme chtít všechno.

Jste rád, že vám doma na paty šlape tým ATT Investments, který navíc hodně posílil?

Pro českou cyklistiku je to jen dobře, kéž by bylo víc takových, kteří jsou konkurenceschopní. Tím, jak posilují, budou příští rok vyrovnaný soupeř, možná i silnější. Protože my vzali čtyři juniory a bude nás jedenáct.

Takže to s českou cyklistikou vidíte z hlediska konkurence do budoucna optimisticky?

Ideální by bylo, kdyby se objevil ještě někdo další jako ATT: člověk, který dokáže sehnat peníze, vybuduje tým s nějakým zázemím a vizí. Druhá věc je, jestli by bylo s kým závodit. Protože když škrtnu kluky, co jsou venku a u nás nebo v ATT, tak už tady moc dobrých lidí nezůstane. Rozhodně si ale nemyslím, že by bylo po české cyklistice. Teď tu jsou dva silnější týmy a jsem zvědav, jak to bude v závodech vypadat.

Některé týmy v poslední době spíše preferují dráhu na úkor silnice. Jak se na to díváte?

Je to každého věc, ale základem všeho je podle mě silnice. Když se podíváte ven, tak nejlepší stíhači závodí hodně dobře i na silnici. Doufám, že k tomu tak budeme přistupovat i u nás. Určitě se to dá vhodně kombinovat.

Váš tým prošel poměrně velkou obměnou. Odešli Kukrle, Babor, Otruba i J. Ťoupalík. Nemrzí vás ztráta opor?

Když jdou do vyšší kategorie, můžu jim jen zatleskat a popřát štěstí. Vždycky je pustím rád a zadarmo, i kdyby měli podepsáno na další roky. Kvůli tomu to přece děláme. Takovou nabídku může ten kluk dostat jednou za život, má šanci se dostat na lepší závody… Pak už záleží jen na nich, jak se prosadí.

Letos jste byli znovu hodně úspěšní i venku. Jak moc si toho vážíte?

Pro nás je moc důležité, že jsme už poněkolikáté dokázali obhájit nějaké naše pozice. Být na druhém místě mezi kontinentálními týmy v Europe Tour, to ukazuje kvalitu během celého roku. Poslední čtyři sezony jsme dokázali být vždy v top 3 a to už je hodně vysoký standard. Je to skvělá vizitka kluků, co u nás závodí nebo závodili.

Jak bude těžké ty pozice obhajovat?

Určitě nebudeme tak silní jako vloni, ale musíme koukat i na budoucnost. Tým hodně omladil, přišli čtyři kluci, kteří budou prvním rokem v U23. Telecký, Mráz i Přidal byli špičkoví junioři, Lukeš závodil v Holandsku. Ze stávající sestavy jsou ve třiadvacítce ještě Obdržálek a Řeha, takže máme šest třiadvacítkářů. Chtěli bychom objet i některé závody této věkové kategorie. Letos nás zvali na Giro d´Italia U23 a myslím, že tu pozvánku dostaneme i na příští rok. Asi bychom to jeli. Ti mladí se určitě rychle rozkoukají a za rok nebo dva budou dobří. My už jako tým začínali být celkem staří, potřebovali jsme to omladit. Teď to bude vhodně namixované. Zůstávají Adam Ťoupalík, Boroš, Zahálka, Neuman, zkušený Honza Bárta, kterého čeká poslední sezona kariéry. On by těm mladým mohl pomalu dělat tátu, ale hodně k němu vzhlíží a on jim může předat spoustu zkušeností. Jeho role je v tomto směru hodně prospěšná.

Bude těžké se vyrovnat s absencí opor?

Byli to tahouni, výborní závodníci. Všem děkuju za to, co pro nás udělali a přeju jim štěstí v jiných týmech. Ať už to jsou Kukrle, Babor, Kuba Ťoupalík nebo Otruba. Ale rozhodně nepropadám panice. Do nové sezony hledíme s optimismem a je pro nás velká výzva, abychom se prosadili i s omlazeným týmem.

Už máte jasný kalendář na příští rok?

Díky tomu, co se nám povedlo na mezinárodní scéně, nemáme o pozvánky na solidní závody v Evropě nouzi. Čeká nás dost startů ve Francii, Kolem Rakouska, Rumunska, Okolo Slovenska, všechno máme potvrzeno.

Teď vás čeká příprava v teple?

Od neděle jsme ve Španělsku až do 18. prosince. V lednu se sem část týmu vrátí a od 5. do 19. února tu zase budeme komplet. Doma budeme asi deset dní a už máme první závody v Chorvatsku.

Foto: Jan Brychta, Elkov Kasper

Autor článku: Jan Krůta