Silnice

Premiérový ŠKODA CUP pro Němce Loderera

Premiérový ŠKODA CUP pro Němce Loderera

Až ve spurtu se rozhodovalo v úvodním dílu seriálu ŠKODA CUPu – Českého poháru v silniční cyklistice v Záboří nedaleko Blatné. Pro vítězství si na začátku zpožděného startu sezony dojel německý jezdec Timon Loderer (Hrinkow Advarics Cycleang), který až v posledních metrech připravil o triumf Vojtěcha Sedláčka jedoucího v trikotu reprezentace ČR, třetí skončil Němec Martin Gluth  z týmu Maloja Pushbikers MTB.

Úvod závodu, který se jel na dvanáctikilometrovém zvlněném okruhu, jež jezdci absolvovali třináctkrát, tedy dohromady 156 kilometrů, byl poznamenán začátkem závodní sezony. V prvních okruzích bylo k vidění dost pádů, snahy o úniky, ale řádný nevedl k úspěchu. Až v čtvrtém kole ujeli Christopher Hartz z Německa (Hrinkow Advarics Cycleang) a František Honsa (Toporex – Lapierre Pro Cycling Team), kteří si vypracovali náskok přes dvě minuty. Spolu vydrželi až do jedenáctého okruhu, kdy je dostihla skupina pronásledovatelů.

Ta se zrodila někdy kolem sta odjetých kilometrů, když se v hlavním poli začalo hodně závodit. Asi na 105 kilometru nastoupil Sedláček a za ním se vyvezlo deset jezdců a spolu se rychle přibližovali vedoucí dvojici, kterou dojeli v jedenáctém kole. Závodu jistě prospěla zahraniční konkurence, když kromě našich jezdců byli na startu cyklisté z Rakouska, Německa, Maďarska a Slovenska a také fakt, že z nejlepší české stáje Elkov Kasper startovala jen čtveřice závodníků, takže žádný tým neměl výraznou početní převahu.

Hodně vidět byli závodníci startující v reprezentačních dresech, když kromě dvojice Sedláček a Richard Holec (U23) jeli i dva junioři Mathias Vacek a Pavel Bittner. „Myslím, že předvedli dost  dobrý výkon, ukázali, že na reprezentaci mají. Čím více závodů pojedou, tím lépe pro ně. Škoda, že Sedláčkovi uteklo vítězství tak těsně, mohlo to být ještě lepší,“ řekl reprezentační kouč Tomáš Konečný.

A jak viděl závod Vojtěch Sedláček, který oblékl na stupních vítězů zelený trikot pro vedoucího jezdce ŠKODA CUPU? „Určitě je to můj nejlepší výsledek, jel jsem vlastně první pohár. Dost kilometrů odjížděli jeden či dva kluci, ale od stého kilometru jsme to natáhli a za dalších pět kilometrů jsem nastoupil a vytvořila skupina. Dva kilometry před cílem zaútočil Zahálka a Vacek a já, ale bohužel nás dojeli. Pohromadě to pak přijelo do cíle a já nastoupil tak tři stovky metrů před páskou, když byl mírně odskočený Řepa, ale na pásce mě skočil ten Rakušan.  Je to dobré, ovšem vítězství je vítězství, ale potvrdil jsem si, že forma je dobrá a vstup do sezony je to slibný,“ řekl Vojtěch Sedláček.

Kromě zeleného trikotu Sedláčka vybojoval červený trikot pro nejlepšího jezdce kategorie U23 na pásce čtvrtý Vojtěch Řepa (Toporex – Lapierre Pro Cycling Team) a Mathias Vacek (reprezentace ČR), v cíli šestý, bílý pro nejlepšího nováčka.

Výsledky:

1.Loderer (Něm.) 3:46:50, 2. Sedláček (repr. ČR), 3. Gluth (Něm.), 4. Řepa (Toporex – Lapierre Pro Cycling Team), 5. Zahálka (Elkov Kasper), 6. M. Vacek (repr. ČR), 7. Gruber (TJ Favorit Brno), 8. Rosner (Něm.), 9. Voltr (Dukla Praha, 10. J. Stöhr (Sparta Praha) všichni stejný čas.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha