Cyklokros

Cyklokrosový SP v Antverpách vyhrál Mathieu van der Poel

Cyklokrosový SP v Antverpách vyhrál Mathieu van der Poel

Druhý letošní start v cyklokrosovém Světovém poháru, který se dnes jel v belgických Antverpách, proměnil ve druhé jasné prvenství Nizozemec Mathieu van der Poel.  Při osmém dějství seriálu se poprvé na startu sešla velká trojka Tom Pidcock z Británie, M. van der Poel a Wout van Aerts. A nejvíce radosti měl van der Poel, který jasně vyhrál a vybojoval jubilejní třicáté vítězství v závodech SP. Na pohárové body pro nejlepší pětadvacítku dnes dosáhla trojice českých jezdců – Michael Boroš obsadil 22. místo. Kateřina Hladíková skončila třiadvacátá a hned za ní projela cílem osmnáctiletá Julia Kopecky, vítězství mezi ženami vybojovala Fem van Empelové z Nizozemí. 

Start měl doslova raketový van Aert a do terénu vjížděl na první pozici, van der Poel byl pátý, ale světový šampion Pidcock byl až v závěru třetí desítky. Boroš odstartoval kolem dvacátého místa a tam se pohyboval celý závod. Nejlépe na tom byl po pěti okruzích, kdy se posunul na 19. místo, ale dva závěrečné okruhy měl pomalejší a o tři místa klesl.

V cíli prvního kola byla na čele trojice van der Poel, van Aert a Lars van den Haar z Nizozemí, s malým odstupem jel vedoucí muž seriálu Laurens Sweeck z Belgie a jeho největší soupeř a krajan Eli Iserbyt se posouval kupředu až ze závěru druhé dvacítky startovního pole.

Hned v úvodu druhého kola nastoupil van der Poel a soupeřům se vzdálil. Za ním se snažili vydat van Aert a van den Haar a také úřadující evropský šampion Michael Vanthourenhout z Belgie, ale jejich snaha byla marná. Strojové tempo van der Poela znamenalo, že neustále svůj náskok navyšoval. Dominoval po fyzické stránce, ale stejně tak jel naprosto technicky bezchybně.

V dalším průběhu se pole jezdců rozdrobilo na jednotlivce. Druhou pozici si hlídal van Aert, třetí zase jasně M. Vanthourenhout. Před van der Haara se posunul L. Sweeck, a protože cílem projel o dvě místa před Iserbytem, tak svůj náskok na čele průběžné klasifikace zvýšil na šest bodů, Pidcockova stíhací jízda stačil dnes jen na osmé místo. 

Po třech druhých místech se van Empelová vrátila na vítěznou vlnu a svůj náskok na vedoucí pozici před Puck Pietersovou, která dnes skončila druhá, navýšila již na 95 bodů. Dnes se sice van Empelová dva okruhy potýkala s drobnými technickými problémy, ale od třetího kola již jasně na rychlém a suchém okruhu dominovala, na stupně nejlepší dvojici doprovodila jejich krajanka Shirin van Anrooijová.

Dobře si vedly mladé české závodnice a Hladíková poprvé dosáhla mezi světovou elitou na body, Kopecky se to podařilo podruhé. Hladíková odstartoval kolem 28. místa a postupně se posunula kupředu, Kopecky byla po prvním kole dokonce až třiatřicátá a nakonec ji na Hladíkovou chyběly pouhé dvě vteřiny. Naopak česká jednička Kristýna Zemanová nastupovala na start s virózou a zkusila, zda to půjde. Nešlo, a tak ve třetím okruhu ze závodu odstoupila.

Výsledky:

Ženy:

1. van Empelová 49:10, 2. Pietersová +34, 3. van Anrooijová +1:12, 4. Betsemaová +1:30, 5. van der Heijdenová +1:45, 6. Bakkerová (všechny Niz.) +2:14, …23. Hladíková +5:51, 24. Kopecky +5:53, 40. Jeřábková +10:02, Zemanová (všechny ČR) nedokončila.

Pořadí po osmém závodu:

1. van Empelová 290, 2. Pietersová 195, 3. van Anrooijová159, 4. Betsemaová 156. 5. Alvaradová 152, 6. van der Heijdenová 179, …28. Zemanová 25, 48. Kopecky 7, 58. Hladíková 3, 64. Jeřábková 1.

Muži:

1. M. van der Poel (Niz.) 59:04, 2. van Aert +23, 3. M. Vanthourenhout +34, 4. L. Sweeck (všichni Belg.) +45, 5. van der Haar (Niz.) +54, 6. Iserbyt (Belg.) +1:05, …22. Boroš (ČR)

Pořadí po osmém závodu:

1. L. Sweeck 236, 2. Iserbyt 230, 3. M. Vanthourenhout 204, 4. van der Haar 183, 5. Vandeputte 139, 6. Adams (oba Belg.)|108, …14. Boroš 76.

FOTO CPA, facebook

Autor článku: Jaroslav Cícha