MTB

Pražský MTB pohár ocení Trenéra a Objev roku, do Síně slávy uvede Kulhavého!

Pražský MTB pohár ocení Trenéra a Objev roku, do Síně slávy uvede Kulhavého!

Nedílnou součástí každého ročníku ŠKODA Pražského MTB poháru je předávání unikátních pohárů s pražskou dlažební kostkou medailistům celkového pořadí soutěže a vyrytí jmen vítězů jednotlivých kategorií na podstavec obřího poháru, který je putovní trofejí závodů. Pořadatelé zároveň udělují ocenění: „Objev roku“, „Trenér roku“, a do Síně slávy uvedou další z osobností české a světové cyklistiky.    

K tradici ŠKODA Pražského MTB poháru patří předávání cen medailistům celkového pořadí soutěže v olympijském cross country pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, včetně cyklistů s handicapem. Hlavní cenou je od prvopočátku soutěže unikátní pohár s pražskou dlažební kostkou, který umělecký kovář v letošním jubilejním, desátém ročníku volným způsobem ztvárnil do podoby legendární písně skupiny Queen, „The Show Must Go On“, což má symbolizovat nejenom průběh desetileté dekády v historii pražské soutěže, ale i její přesah a plány pořadatelského týmu do let budoucích.

Jak známo, pořadatelé každý rok stylizují své poháry do podoby, která symbolizuje prožitý závodní rok. V minulých letech tak byly poháry například vyhotoveny v podobě „Olympijské pochodně“ nebo „Kostky v kleci“ či bájného Tolkienova „Sauronova oka“ v temném období pandemie koronaviru.

Pražský MTB pohár ročníku 2022

Jména vítězů jednotlivých kategorií budou zároveň vyryta na ocelovou destičku, která je umístěna na podstavci poháru, který je putovní trofejí závodů, kterých se v letošním roce zúčastnil rekordní počet bikerů z celé České republiky i zahraničí. 

Kromě dekorování medailistů ale pořadatelé každoročně udělují i další ocenění. Hned dva poháry budou letos uděleny v kategorii „Objev roku“.

Oceněnými závodníky jsou Nela Drábková (Čistý sport) a Vojtěch Rada (Rexonix Racing Team), kteří závodili v kategoriích Žákyně a Žáci I. „Oba jsou velmi šikovní a zaujali nás svým přirozeným závodním projevem, který dokázali bezchybně opakovat v každém ze závodů ročníku 2022 a na všech pohárových tratích. Ale tu pomyslnou jedničku s hvězdičkou bychom mohli udělit celému početnému pelotonu kategorií Žáci a Žákyně. Jednoduše řečeno, máme tam „silný ročník“ a tím spíš si Nela s Vojtou a jejich týmy zaslouží naše ocenění. Věřím, že tato cena bude pro všechny motivací k dalšímu pravidelnému tréninku, sportování a rozvoji svých schopností.“ uvádí k ocenění mladých závodníků šéf pořadatelského týmu, trenér Viktor Zapletal.

6 startů a 6 vítězství Vojty Rady v letošním ročníku Pražského MTB poháru   
Nela Drábková bez větších potíží zvládá technické pasáže na trati finálového závodu v Motole    

„Trenérem roku“ se stává Jaroslav Ryba! Dlouholetý trenér a funkcionář skromného, ale mimořádně úspěšného dětského a mládežnického celku Author Team Stupno dostává od pořadatelů pražské soutěže ocenění za svou „dlouhodobou činnost a přínos pro českou cyklistiku“. Týmem ze Stupna a osobní péčí Jardy Ryby v minulosti prošla celá řada vynikajících cyklistů a závodníky tohoto sympatického týmu vídáme každý rok na čelních pozicích nejenom v rámci pražské soutěže. Asi postačí jedno jméno za všechny, kterým Jaroslav Ryba pomohl s cyklistickými začátky. Mistr světa a Evropy, medailista Světového poháru horských kol, trojnásobný olympionik, ale také závodník, který startoval v silniční Tour de France a už nyní, uprostřed své bohaté a úspěšné kariéry je v cyklistickém světě vnímán jako skutečná celebrita – Ondřej Cink.  

Jarda Ryba na tiskové konferenci se svým nejúspěšnějším svěřencem, Ondrou Cinkem

Do „Síně slávy“ Pražského MTB poháru vstupuje nejvýraznější postava české a světové bikové scény, Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna 2012 a stříbrný medailista z Ria 2016, Mistr světa a Evropy, vítěz Světového poháru, závodů Cape Epic a Brasil Ride a také jediný biker světa, kterému se podařilo vyhrát všechny světové tituly nejenom v olympijském cross country, ale také v maratonu horských kol. 

Jaroslav Kulhavý byl od počátku společně s další významnou postavou světového sportu, paralympijským vítězem Jiřím Ježkem jedním z patronů Pražského MTB poháru a v rámci tréninku absolvoval i řadu pohárových závodů. Je jisté, že Jára bude i nadále ambasadorem pražského seriálu a je pravděpodobné, že právě z jeho rukou převezmou ceny závodníci na některém ze závodů sezóny 2023. 

Jaroslav Kulhavý rozšiřuje skupinu členů Síně slávy Pražského poháru, kterou tvoří významné osobnosti pražské, české a světové cyklistiky:

2016: Pavel Vršecký: legendární trenér pražské Dukly, silniční a dráhové reprezentace 

2017: Bohumila Lomová: čtyřnásobná mistryně světa a mnohonásobná medailistka MS a ME

2018: Miloslav Kvasnička: jeden z nejúspěšnějších cyklokrosařů a bikerů české historie. Držitel pěti medailí z MS CX, ale také držitel nejlepšího českého umístění na MS MTB, které dokázal později překonat až Jaroslav Kulhavý

2019: Jindřich Pulman: jeden z nejoblíbenějších a nejvýraznějších českých cyklistických komentátorů, celoživotní propagátor cyklistiky a sportu

2020: Jiří Ježek: nejúspěšnější handicapovaný cyklista paralympijské historie, 6x paralympijský vítěz a Mistr světa, 4x celkový vítěz SP, Mistr Evropy a držitel dalších, více než 30 medailí z PH, MS, ME a SP. Od počátku patron Pražského MTB poháru.

2021: Cyril Schejbal: dlouholetý vynikající trenér a funkcionář pražské Dukly, významná a respektovaná osobnost pražské a české cyklistiky

Olympijský vítěz a Mistr světa Jaroslav Kulhavý na fotografii z roku 2017 při jednom ze svých tréninkových startů v rámci Pražského MTB poháru   

Zdroj a foto: Pořadatelé Pražského poháru

Autor článku: Filip Švestka