Cyklokros

Julia Kopecky dojela v cyklokrosovém SP v Overijse jedenadvacátá

Julia Kopecky dojela v cyklokrosovém SP v Overijse jedenadvacátá

Nejlepší český výsledek vybojovala při šestém dílu seriálu SP v cyklokrosu v belgickém Overijse Julia Kopecky, která na body ve Světovém poháru dosáhl poprvé v kariéře jedenadvacátým místem, Michale Boroš po nevydařeném závodu dojel čtyřiadvacátý. Poprvé v sezoně se radovali z vítězství v SP Puck Pietersová z Nizozemí a domácí Michael Vanthourenhout.

Závod žen byl jednoznačnou záležitostí Nizozemek, kterých skončilo osm v první desítce a obsadili prvním šest míst, až sedmá dojela Clara Honsingerová z USA. Podnik opanovala Pietersová, která úvodní dva závody v USA vynechala, pak dvakrát skončila druhá, před týdnem třetí a dnes nedala soupeřkám šanci. Hned po prvním kole jela osamoceně na čele a svůj náskok neustále navyšovala a do cíle přijela před Fem van Empelovou o minutu a třetí Shirin van Anrooijová zaostala o 1:36.

Jediná Češka na startu Julia Kopecky začala v závěru čtvrté desítky, ale neustále se posouvala až do bodované pětadvacítky nejlepších. Její jedenadvacáté místo je pro ni zatím životní výsledek. Skvěle také zajela další Nizozemka Lucinda Brandová. Tu potkal stejný problém na startu jako Pidcocka, ale v cíli se radovala že čtvrtého místa.

„Já jsem spokojená. Měla jsem dobrý start, ale pak jsem se propadla, ovšem zůstala jsem v klidu. Ještě mě zbrzdil spadlý řetěz ve druhém kole, ale věděla jsem, že okruh je zde strašně těžký a postupně jsem se posouvala kupředu. V terénu je to určitě můj nejlepší výsledek, i když na silnici jsem byla i lepší. V plánu mám ještě další tři závody SP a pak pojedu na dva týdny na soustředění do Calpe, kde se budu připravovat i na silnici. V plánu mám i krosové mistrovství světa, doufám, že jej pojedu,“ řekla Julia Kopecky.

Po sobotní premiéře v terénu při Superprestige v belgickém Merksplase naskočil do SP úřadující britský mistr světa Thomas Pidcock a hned bojoval o vítězství. Za Vanthourenhoutem dojel o pouhé tři vteřiny, ale podal obdivuhodný výkon. Hned po startu jej potkaly technické problémy, takže do terénu vjížděl na poslední pozici třiačtyřicetičlenného startovního pole.

Ovšem již v cíli prvního rozbahněného okruhu byl na devátém místě a těsně před koncem druhého kola již byl nalepený na vedoucí dvojici M. Vanthourenhout a Belgičana Eli Iserbyta. Boroš, startující z první řady, sice dobře vyrazil, ale rychle opustit první desítku a ve druhém kole i dvacítku a držel se těsně před další naší dvojicí Matyáš Fiala a Simon Vaníček.

Pidcock se rychle dotáhl na čelo závodu a hned zaútočil a jeho tempo dokázal akceptovat jen Vanthourenhout, zatímco Iserbyt odpadl. Rozhodně ne nejlepší závod absolvoval i Laurens Sweeck, který dlouho jezdil až za ním, ale nakonec skončil čtvrtý. Jeho největší soupeř Iserbyt dojel sedmý, ale i tak o jediný bod nadále vede průběžné hodnocení seriálu, Boroš klesl z osmé pozice na třináctou.

Boj o prvenství ve druhé polovině závodu gradoval. Pidcoch se snažil setřást i Vanthourehouta, ale ten se jej držel statečně. Rozhodující moment přišel v šestém okruhu, kdy Pidcock jedoucí na vedoucí pozici měl pád a soupeř získal rázem k dobru 13 vteřin. Přesto se nevzdal a náskok jízdou na hranici risku stahoval. Když měl Belgičana na dosah zaváhal podruhé a pak již dokázal manko jen snížit, na třetí místo se konstantní jízdou probojoval Lars van der Haar.

Výsledky:

Ženy:

1. Pietersová 52:44, 2. van Empelová +1:03, 3. van Anrooijová +1:36, 4. Brandová +1:51, 5. Alvaradová +1:56, 6. van Alphenová (všechny Niz.) +2:09, …21. Kopecky (ČR) +6:59.

Průběžné pořadí:

1. van Empelová 220, 2. Alvaradová 130, 3. Pietersová 125, 4. Betsemaová 120, 5. van der Heijdenová (obě Niz.) 110, 6. van Anrooijová 109, …25. Zemanová (ČR) 25, 45. Kopecky 5, 57. Jeřábková (ČR) 1.

Muži:

1. M. Vanthourenhout (Belg.) 1:05:42, 2. Pidcock (Brit.) +3, 3. van der Haar (Niz.) +37, 4. L. Sweeck (Belg.) +1:09, 5. Nieuwenhuis (Niz.) +1:30, 6. Nys (Belg.) +1:31, …24. Boroš +5:55, 29. Fiala +7:08, 33. Vaníček (všichni ČR) +9:21.

Průběžné pořradí:

1. Iserbyt 185, 2. L. Sweeck 184, 3. M. Vanthourenhout 159, 4. van der Haar 140, 5. Vandeputte 107, 7. Vandebosch (oba Belg.) 78, …13. Boroš 61, 37. Štybar 9, 44. Říman (oba ČR) 4.

Autor článku: Jaroslav Cícha