Esport

Daniel Turek se kvalifikoval na MS ve virtuální cyklistice

Daniel Turek se kvalifikoval na MS ve virtuální cyklistice

Daniel Turek se jako jediný český zástupce kvalifikoval na mistrovství světa ve virtuální cyklistice na platformě GoZwift, které proběhne 26. února příštího roku pod hlavičkou Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Účast vybojoval v závěrečném třetím díle, kde se kvalifikace dala vyjet.

Z těchto tří závodů se z celého světa kvalifikovalo na MS 25 nejlepších (Evropa měla spolu s Afrikou dohromady 14 míst, dalších 6 Amerika a 5 Asie s Oceánií), zbývajících 75 míst do počtu stovky startujících na MS dostanou národní federace podle aktuálního silničního rankingu. Na Česko však žádné další místo nezbude.

„Z prvního závodu postoupil přímo jen vítěz a dalších 51 lidí ze 110 startujících se kvalifikovalo do dalšího dílu. Tím byl závěr okruhu, kde se jelo mistrovství světa v Innsbrucku. Akorát místo sjezdu se to jelo opačně, takže šlo o 13ti minutový kopec. Rozhodlo se na posledním kilometru. Ve vedoucí skupině zůstalo 26 lidí a stačilo dojet v balíku. Bylo jasné, že všichni postupují. Vítěz přímo na šampionát a dalších 25 lidí do finálového závodu,“ popsal Turek.

„Závěrečný závod byl nejzajímavější. Byla to italská vylučovačka na 13 okruhů, a kromě toho úvodního se v každém zhruba v jeho polovině spurtovalo na pásce. Vítěz každého z dvanácti sprintů si zajistil účast na mistrovství světa. Mně se podařilo hned ve druhém spurtu výborně načasovat nástup a udržet to. Tím jsem se kvalifikoval,“ uvedl český cyklista, jenž se po dvouletém rakouském angažmá v týmu Felbermayr-Simplon Wels stal nyní posilou české stáje ATT Investments.

Finálový díl kvalifikace virtuálních závodů na trenažerech absolvoval v Krkonoších, kde byl se svým novým týmem na soustředění. „Nevěděl jsem, co od sebe můžu čekat. Byl jsem pět dní bez kola, chodili jsme každý den jen túry po horách. Měl jsem toho docela dost, navážil jsem o dvě kila víc, což mi taky zrovna nepomohlo, ale jsem rád, že se mi to podařilo. Závody ve virtuální cyklistice jsou hlavně v této době příjemným zpestřením tréninku a mě jako fanouška nových technologií hodně chytly,“ přiznal Turek, který je mistrem republiky v této nové disciplíně z roku 2021.

Všechny závody měly přísná pravidla včetně aktuálního vážení jezdců či předepsaných platforem včetně dodání wattových údajů atd. „Kdo to nesplnil, nebyl puštěn na start. V podstatě se tím vyloučí možnost sebemenšího podvádění. A při mistrovství světa dokonce dostaneme od UCI všichni stejné trenažery. Je vidět, že Esport berou vážně, vítěz dostane regulérní duhový dres mistra světa,“ dodal český cyklista.

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta